Rudolf Marku

marku

         Rudolf  Marku

Rudolf Marku lindi në vitin 1952 në Lezhë. Pasi mbaroi studimet e larta për gjuhë-letërsi shqipe në Universitetin e Tiranës, u emërua si mësues në Lezhë.

Nga viti 1987 deri në vitin 1990 punoi në gazetën “Drita”, ku drejtoi botimin e poezisë dhe të përkthimeve. Në vitin 1991 emërohet nga Ministria e Jashtme, me detyrën e atasheut kulturor pranë ambasadës shqiptare në Londër. Që nga viti 1997 ai jeton bashkë me familjen në Angli. Ka botuar 7 vëllime poetike, si dhe ka botuar edhe romanin Allahland”.Ka botuar gjashte libra poetike duke u renditur si njeri nga poetet me te talentuar te gjuhes shqipe.Ka perkthyer ne shqip T.S.Eliot,Ezra Pound, W. Oden,K.Kavafis,Xh Ungaretin dhe shume autore te tjere te njohur te shekullit XX.

nga enciklopedia e Lirë shqiptare

Rudolf Marku (b. 1952) was born and raised in Lezha. He graduated from the University of Tirana in 1968 and taught school for some time. Marku worked for a number of years as editor of the Tirana literary newspaper Drita (The light) where he introduced many new and previously ostracized writers to the Albanian public. In the autumn of 1991 he was appointed head of foreign cultural relations at the Albanian Foreign Ministry and served at the Albanian Embassy in London, where he presently resides. Marku’s first volume of verse, entitled Shokët e mi, Tirana 1974 (My friends), led to his banishment to the countryside. It was followed by Rruga, Tirana 1977 (The road); Sërishmi,Tirana 1982 (Once again); Udhëtim për në vendin e gjërave që njohim,Tirana 1989 (Voyage to the place of things we know); and Vdekja lexon gazetën, Elbasan 1995 (Death reads the newspaper). Marku has translated Thomas Eliot, Ezra Pound and W.H. Auden into Albanian.

 

by Robert  Elsie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s