BAHTIR LATIFI: ME LIBRIN E TIJ, “EDHE NE JEMI BOTA”… / Nga: Prof. Murat Gecaj publicist e studiues-Tiranë

BAHTIR LATIFI: ME LIBRIN E TIJ,EDHE NE JEMI BOTA”…

Nga: Prof. Murat Gecaj

publicist e studiues-Tiranë

Murat Gecaj

              M. Gecaj

1.

Nuk është libri i parë, ky kemi dorë, pra Edhe ne jemi Bota(Boras, 2013), me autor Bahtir Latifin. Një lexues i vëmendshëm e ka njohur se, herët, ai ka publikuar librat: Jeta e ëndrrave tona-poezi dheAs i gjallë, as i vdekur-prozë. Duke jetuar e punuar ndërmjet Bashkësisë Shqiptare, qytetin Boras Mbretërisë Suedisë, ka përjetuar ngjarje ndyshme, kulturore, arsimore e shoqërore etj. Rreth tyre, ai ka shkruar e publikuar, me raste, edhe revistën shqip atij qyteti,Dituria, cilën e përgatitë dhe e nxjerr qarkullim, Qendra Kulturore Shqiptare,Migjeni.

Duke qenë përherë i pranishëm veprimtaritë e bukura, me përmbajtje atdhetare, kulturore, arsimore e artistike, janë organizuar e zhvilluar, sidomos qytetin e vogël, por bukur Boras, atje Skandinavinë e largët, hyrje, autori B.Latifi shprehet me ndjenja nderimi e respekti, jo vetëm për vendlindjen e tij, Vushtrinë e tërë Kosovën, por dhe për Shqipërinë e mbarë trojet tona amtare. Prandaj, ai shkruan, me gëzim e optimizëm natyrshëm: Jemi një popull, kemi vuajtur, sakrifikuar e luftuar shumë kundër armiqëve, na i mohuan drejtat tona, cilat i kishim dhuratë nga Zoti. Por sot jemi lirë. gjithë shqiptarët, kudo jetojnë, shpirt ndihen mirë, gëzuar dhe me shpresë, se kurrë. Këtë gjë, e bën sigurt fakti, se jemi një popull i lashtë, dimë duam, respektojmë, ndihmojmë dhe punojmë.

b 1

Ballinat e librit ri, nga Bahtir Latifi

2.

Libri publicistik, për cilin do flasim shkurtimisht poshtë, ka këshilltar editorial Sokol Demakun, redaktor Viron Konën dhe recensente Qibrije Hoxhën.

faqet e para, autori jep disa dhëna për shtetin e Suedisë, si dhe për qytetin Boras, ku jetojnë e punojnë edhe 2.500 emigrantë shqiptarë. Me interes është shkrimi kushtuar Qendrës Kulturore ShqiptareMigjeni, e themeluar 10 mars 2007, me mbështetjen e qeveritarëve vendës suedezë. Ajo ka organizuar dhe zhvillon veprimtari pandërprera, me synim ruajtjen e traditave çmuara shqiptarëve dhe duke ua përçuar ato, sidomos, brezit ri emigracion. Pjesë e rëndësishme e kësaj Qendre është botimi i revistës me emrin Dituriadhe me kryeredaktor Sokol Demakun. Po kështu, u nis puna dhe vazhdon emetimi i programit gjuhën shqipe, përmes radiosDituria.

Tashmë, siç e përshkruan autori i këtij libri, qytetin Boras tregohet kujdes i posaçëm fëmijët shqiptarë ta mësojnë dhe ta ruajnë gjallë, gjuhën e prindërve tyre. Ndër tjera, këtë drejtim, një ndihmesë rëndësishme ka luajtur dhe vazhdon luajë projekti, me emrin domethënës, Udha e shkronjave. Nismëtare është shkolla e Borasit, Fjardingskolan, me drejtor Per Ketissen, bashkëpunim me kolektivin mësues-nxënës shkollës 9-vjeçareDemokracia Durrësit, me drejtor Abdyl Buçpapaj. Për këto lidhje, me vlera ndërsjellta,në këtë libër autori ka botuar disa shkrime.

Megjithëse ka kaluar disa kohë nga festimet madhështore 100-vjetorit Pavarësisë, libër shkruhet edhe për veprimtaritë e organizuara nga QKSHMigjeni, Boras. tilla ishin: Akademia me rastin e Ditës Flamurit, por dhe, vonë, festimi i Shpalljes Pavarësisë Kosovës; ekspozitat e ndryshme, me fotografi e piktura; Java e artit shqiptar, paraqitja e veshjeve popullore shqiptare etj. pëlqyera dhe me vlera shumta edukative, sidomos për fëmijët, kanë qenë veprimtaritë për librat artistikë, ato për Vitin e Ri etj.

Siç e përmendëm lart, lidhjet e QKSHMigjeni Borasit, si me Shqipërinë e Kosovën, janë vazhdueshme. Prandaj, autori B.Latifi ka shkruar edhe për vizitat e kryera atje, nga mësues, shkrimtarë dhe publicistë ndryshem. Ndër ta, ka qenë shkrimtari i njohur Viron Kona, cilit iu përkthye nga Qibrie Hoxha dhe botua Suedi, libri i bukur për fëmijë, Eh, mor Bubulino!

3.

Një ngjarje e shënuar, sidomos për emigrantët shqiptarë Borasit, ishte festimi i 5-vjetorit krijimit QKSHMigjenie RevistësDituriadhe 4-vjetori i RadiosDituria. Ceremonitë e rastit, për cilat flitet gjerësisht këtë libër, u zhvilluan aty, pranverën e vitit 2012. Kishin ardhur edhe bashkatdhetarë tjerë, me banim disa qytete Suedisë, por dhe ftuar nga Shqipëria e suedezë, ndër cilët ishin: Kryetari i Bashkisë Borasit, Per Olof Hëg; albanologu i njohur dhe mik i shqiptarëve, Ullmar Kvik; drejtori iFjardingskolan, Per Kettisen etj. Përveç tjerave, aty u ndanë disa Mirënjohje nga QKSHMigjenidhe kryesia e Shoqatës Arsimtarëve Shqipërisë.

tej, këtë libër pasqyrohen veprimtaritë festive, u organizuan Boras, me rastin e 5-vjetorit shpalljes Republikës Kosovës. Me interes janë edhe shkrimet, u kushtohen përurimit disa librave, nga autorë Shoqatës Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë,Papa Klementi XI-Albani, e cila kryesohet nga Hysen Ibrahimi. Për tu përmendur janë: Fjalori katërgjuhësor, përgatitur nga Mr.Sadulla Zendeli-Daja; libri Urti poetike, poezi shqipe nga mërgimi, nga Ismet Hasani;Kujtime nga Dispora-3, i Sokol Demakut;Me zemër vendlindje, i M.Gecajt;Zonja nga Borasi, i V.Konës; mësojmë bashku, i Hamdi Arifajt etj.

Libri mbyllet me shkrimin, Ditë paharruara, me miq nga Tirana, Boras Suedisë. Ai shoqërohet me mjaft fotografi domethënëse, nga jeta dhe veprimtaritë, kanë organizuar emigrantët shqiptarë, shtetin mik suedez.

Tiranë, 26 gusht 2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s