Hasije Selishta Kryeziu publikon romanin : HIRI HYJNOR

 
 
10527663_364605007022295_1818386559848355606_n
 
 
 
Hasije Selishta Kryeziu publikon romanin :  HIRI HYJNOR
 
 
 
 
 
 
HIRI HYJNOR   roman
 
 
Autor: Hasije Selishta Kryeziu
 
 
Galaktika Poetike ATUNIS
 
Lektor : Sabit JAHA
 
Korrektor : Nehat S. HOXHA
 
Redaktor teknik : Dibran FYLLI
 
Kopertina : Lena Grafik
 
Radhitja kompjuterike
 
 
 
 
 
hasije
 
 
 
           © autori 
 
 
 
Botues  : Galaktika Poetike ATUNIS
 
Tirazhi: 500
 
Formati: 21cm. A5
 
Shtypi : Shtypshkronja “ ” LENA GRAFIK
 
Katalogimi në botim – ( ) CIP
 
Biblioteka Kombëtare dhe Universitare e Kosovës
 
821.18-31  Selishta-Kryeziu, Hasije
 
Hiri hyjnor : (roman) / Hasije Selishta Kryeziu.- Prishtinë :
 
Galaktika poetike , 2014. ATUNIS – 273 f. ; 21 cm.
 
Biografia e autores : f. 27 -27 1 4
 
ISBN 978-9951-624-05-3
 
 
 
 
 
Biografia e autores :
 
 
Hasije Selishta Kryeziu u lind më 13 Prill 1960 në Kamenicë. Shkollën fillore dhe të mesme i kreu në vendlindje, ndërsa Fakultetin Juridik në Prishtinë. Vite të tëra punoi si juriste në OP Xiq në Kamenicë, duke ushtruar detyrën e “Karaçevë”
përfaqësuses së Organizatës dhe Udhëheqëse e Shërbimit Juridik. Tani ushtron detyrën e zyrtarit ligjor në Agjencionin Kosovar të Pronës në Prishtinë, ku vepron e jeton. dh Ka filluar të merrej me shkrime që në shkollën fillore, librin e parë me poezi e botoi ë vitin 2005. n Është anëtare e Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës. Themeluese dhe Kryetare e Lidhjes Ndërkombëtare të Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve Kosova. Ka qënë “Pegasi” Presidente e Lidhjes “Pegasi” Kosova deri në momentin e shpërbërjes së Lidhjes Internacional Albania “Pegasi” ” Anëtare e Lidhjes Ndërkombëtare të Poetëve Bashëkohor (World Poetes Society). Anëtare e , Lidhjes së poetëve ndërkombëtar , me qendër IWA në Ohajo,Amerikë. Themeluese dhe Sekretare e Klubit letrar në “Arif Shala” Kanada. Nga shkurti 2013 është themeluese, organizatore dhe drejtuese e Bordit Drejtues të Lidhjes së poetëve ndërkombëtar Galaktika poetike Atunis.
Hasije Selishta është bashkëorganizatore e Eventeve Ndërkombëtare :
 
1-Muza Poetike “Pegasi” 2008 – Gjirokastër-Përmet.
 
2- Muza Poetike “Pegasi” 2009-Gjirokastër-Përmet-Sarandë- Tepelenë.
 
3-Muza Poetike “Pegasi” 2010 – Gjirokastër-Përmet- Tiranë (Universiteti “Vitrina” ).
 
4- Muza Poetike “Pegasi” 2011 – Gjirokastër- Tiranë (Universiteti”Vitrina”) – Prishtinë.
 
5-Kongresi I Ndërkombëtar i “Muza Poetike 2012″ – Tiranë (Universiteti”Vitrina”) – Prishtinë
 
6-Udhëtim Profilesh
 
7-Ditët e Plejadës
 
Ndërsa organizatore manifestime kulturore letrare në e ve e Kosovë:
 
8- Për katër vite organizoi “100 Mijë Poetë për Ndryshime”si në Prishtinë, Pejë, Gjakovë, Kamenicë, Ferizaj, Preshevë etj.
 
9.Manifestimin kulturor në Prishtinë më 2012 : “Poetët e kombit apelojnë…”
 
10.Manfestimi kulturor-letrar në Dragash më 2013 “Poezia, lidhja e globit poetik”
 
11. Manifestimit në Prishtinë, Podujevë, Orllan më 2013 “Poetët e diasporës apelojnë…”
 
12. “Poetët i këndojnë lirisë” 2014 , Prishtinë etj.
 
Bashkëpunëtore me shumë Lidhje të shkrimtrëve të vendit si dhe të globit.
 
Është shpërblyer me disa çmime në konkurset letrare në poezi  dhe prozë.
 
– Përmbledhja e tretë me poezi, “Mbishkrim në lëkurë”, në “Mitingun e Poezisë” në Gjakovë, (2007) ka qenë e përzgjedhur në grupin e pesë librave më të mirë të botuar në Kosovë midis dy mitingjeve.
 
– Në Ferizaj (2008) është shpërblyer për prozë , çmimi i tretë në “100 vjetorin e Kongresit të Manastirit”
 
– Në Podujevë (2008) në takimet “Kadri Kadriu” , është shpërbyer për poezi, çmimi i dytë
 
– Si dhe në vitin 2010, shpërblimi në poezi , çmimi i dytë.
 
– Në Kamenicë(2009) “Lulëkuqet e prillit” është shpërblyer për prozë (vendi i dytë dhe i tretë), ndërsa për poezi, çmimi i tretë
 
– Në Kumanovë – Maqedoni (2009) në “Takimet poetike të Karadakut”, çmimin e tretë për poezi.
 
– Në Përmet -Shqipëri (2009 ) nga Lidhja Ndërkombëtre e Poetëve , Shkrimtarëve Pegasi” Albania ka marë çmimin special për poezi.
 
– Gjithashtu edhe në vitin 2010 nga LNPSHA“Pegasi”Albania në Tiranë është nderuar me çmimin e tretë për poezi.
 
– Më vitin 2011 në Kongresin e 22 ndërkombëtar të poezisë nga Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve Bashkohor (W .P.S.) ka marë çmimin e Angelos Sikelianos për njohjen dhe vlerësimin e përsosmërisë në poezi.
 
– Më vitin 2011 nga LNPSHA “Pegasi” Albania është shpallur NDERI i “Pegasit” Albania, me motivin për kontribut në zbatimin e parimitetit për letërsi të mirëfilltë dhe për shkëmbim universal vlerash në fushën e letërsisë bashkohore.
 
– Në nëntor 2012, në Pejë mori mimin e parë për poezi.
 
 
 
– Më 17 shkurt 2013, nga kryetari i Inciativës Sociale , nënpërkujdesjen e Kryetarit të Komunës së Klinës u nderua me çmimin për kontributin e fuqishëm në kuadër të pesë vjetorit tëPavarësisë së Kosovës.
 
– Nderohet me cmimin special në maj të 2013 Sofra poetike“Ymer Elshani” në Drenas.
 
-Lidhja e Shkrimtarëve të Kosovës dhe Shoqata e Shkrimtarëve “Jakup Ceraja, më 27 nëntor 2013, në qytetin e Mitrovicës, në kuadër të Manifestimi Ndërkombëtar Letrar “Drita e Minatorit t i dha mimin e tretë për poezi. ç
 
– Në qershor 2014 nga Naji naaman u nderua me mimin e ç kreativietit. Poezitë e saj janë përfshirë edhe në disa Antologji botërore . Njëra ndër to është përkthyer në disa gjuhë. Gjithashtu edhe disa poezi të saj në mënyrë vetanake janë përkthyer në disa gjuhë të botës .
 
Në Simpoziume ndërkombëtare të poezisë është prezentuar me disa punime letrare shkencore.
 
 
Veprat letrare:

1. “Edhe nëpër varre këndova”, 2005, poezi

 
2. “Kur vdes në mes të largësive”, 2005, poezi
 
3. “Mbishkrim në lëkurë”, 2006, poezi
 
4. “ Përtej çmendisë”, 2008, poezi.
 
5. “Lule ajri” , 2009, poezi
 
6. ”Fërshëllimë floku”, 2010, prozë poetike
 
7. ” Il fuoco mitico”, “Zjarri mistik”2011, poezi e përkthyer në italisht
 
8. “Mystical visdom” “, Urtësi mitike”, 2011, poezi e përkther në gjuhën angleze 
 
9. “Ο Ρυθμός της αναπνοής” “ , Ritmi i frymëmarrjes”, 2011, poezi e përkthyer në gj ë greke uh n
 
10. “ Da ne ka e Bog ž ” “ , Mos thuaj Zot”, 2012, poezi  përkthyer në gjuhën kroate
 
 
 
 
 
 
 
 
NË VEND TË HYRJES
 
 
 
 
dibran
 
nga  Dibran  Fyelli
 
 
Dita në qytetin tim kishte filluar me zhurmë turmash.  Unë shetisja nëpër sheshe e rrugica për të parë e shënuar veprimet e njerëzve. Ç’ do gjë që shihja dhe dëgjoja e shënoja në fletorën  time Ditar. Ato që s’mund t’i shkruaja në fletore, i shënoja në mbamendjen time. Interesant: Tash kur po e kujtoj atë kohë, fjalët, fjalitë e shkronjat po derdhën në letër sikur të ishin lot fëmije. Ecja me hapa të gjatë e të shpejtë. Shikoja njerëz, që sikurse edhe unë po ecnin e po kalonin nëpër shesh, pa i vërejtur të tjerët, dhe veprimet e tyre. Disa përshëndeteshin, por disa as që kthenin kokën nga njëri-tjetri!Të gjithë po nxitonin… Ata që po nxitonin, kishin punë o halle, që ë t’i përfundonin p rpiqeshin para se të errej. Pak ishin ata që kishin dalë pa halle. Derisa disa që hynin nëpër lokalet e hapura aty-këtu, nuk qëndronin edhe aq gjatë, dilnin ose, me mërrola balli, ose duke lëvizur kokën. Pak ishin ata që dilnin të buzëqeshur. Ecja ime e përgjumur sikur m’i kujtonte emrat e ë Jehon s, Elizabetës, Yllit, Vil s, Zhanës, Zhakut, Shpreses, e shumë ë tjerëve, të cilët më vonë do të mbesin personazhet e Hirit Hyjnor, që do të mbështillen rreth shumë ngjarjeve, përfshirë edhe udhët e tyre të sakrifices duke përjetuar e shënuar hidhërimin e gëzimin në ndodhitë e jetës, thuajse të pa imagjinueshme. Diku në mes të sheshit ishte krijuar një tollovi. Thuajse të gjithë ndalonin aty. Dikush përulej, e dikush përshëndetej pa zë e pa asnjë lëvizje trupore. Kështu vepronin të rinj e të moshuar, fëmijë, burra e gra. O zot! Të gjithë shtrinin duart kah shikimi i shpirtit të Nënës Engjëllore. Ata dëshironin të flisnin me të, të uleshin e të pushonin afër shpirtit engjëllor për të fituar energji pozitive. Një fllad përshkoi fytyrën time dhe zëri i shpirtit engjëllor dep rtoi thellë në mendjen time, dhe sot mbetet i shënuar në ë kujtesën e secilit që do ta kujtojë atë zë…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s