Skicë: JULIANA JANKU, PËRURON LIBRIN “PËRRALLA, NGA SËNDUKU I GJYSHES”… / Nga: Murat Gecaj

Skicë:

 

JULIANA JANKU, PËRURON LIBRIN “PËRRALLA, NGA SËNDUKU I GJYSHES”…

 

Nga: Murat Gecaj

 

 

 

juliana 1

 

1.

Një lexues i vëmendshëm ka mësuar se, para pak ditëve, në mjediset e AK “Art Galery”, që ndodhet në Bulevardin “Bajram Curri”  të kryeqytetit, poetja emigrante në Itali, Oltjona Selamaj përuroi dy libra poetikë, njërin në shqip e tjetrin në italisht. Në festën e bukur, që u krijua pranë pikturave plot ngjyra e jetë të Azem Kuçanës, menaxherja dhe njëkohësisht bashkëshorte e tij, Vjollca Mema-Kuçana na “paralajmëroi” që, së shpejti, aty do të organizohej një përurim tjetër. Kësaj radhe, ndërmjet poetëve e shkrimtarëve kryeqytetas dhe dashamirësve të artit, do të vinte korçarja Juliana Janku, gjithashtu emigrante, aktualisht në Berlin.

Më parë, kjo autore e paraqiti me shumë kënaqësi, në vendlindjen e saj, librin “Përralla nga sënduku i gjyshes”. Ndërkaq, një njoftim i ri mblodhi përsëri, në “Art Galery”, në mbrëmjen e kësaj të marteje, miq e dashamirës të saj dhe të krijimtarisë letrare e artistike, si nga Tirana, Korça etj. Ndër ta, aty takova krijuesit Andon Andoni, Zyba Hysa e tjerë.

 

2.

 

Të shkruash për fëmijët është kënaqësi e veçantë, por dhe përgjegjësi e madhe. Ndokush, mund të mendojë se, që të krijosh për të vegjëlit, në poezi ose në prozë, është diçka “e lehtë”. Por ata, që merren me këtë fushë të krijimit letrar, e dinë fare mirë, se sa e vështirë është kjo gjë. Sepse duhet të ulesh në nivelin e fëmijëve, të përjetosh ndjenjat, emoconet e dëshirat e tyre, pra të hyshë thellë në botën shpirtërore të të vegjëlve.

 

 

juliana 2

Pjesëmarrës në përurim…Nga e majta: V.Kuçana, Z.Hysa, J.Janku e M.Gecaj (Tiranë, 29 shtator 2015)

 

Këto, që shkrova më sipër, sigurisht, i ka patur mirë parasyshë dhe i ka përjetuar krijuesja e re, Juliana Janku, kur është ulur që të hedhë në letër ose kopjuter, përrallat e dëgjuara nga “nënoçka” ose gjyshja e stërgjyshja. Pastaj, kur është bindur se ia ka arritur qëllimit të dëshiruar të saj, ato përralla, sigurisht të letraizuara, i tuboi në librin me titullin domethënës, “Përralla nga sënduku i gjyshes”.

Veprimtarinë përuruese, që u organizua për këtë libër, i cili është përkthyer edhe në gjuhë të huaja, e çeli Vjollca Kuçana. Pastaj, vetë autorja, pasi i falënderoi të gjithë pjesëmarrësit e botuesit e librit të saj, e veshur me rroba popullore, të përshtatshme për këtë rast, interpretoi tri nga krijimet e saj, që janë në librin e mësipërm. Kështu, përrallat: “Gostia”, “Gruaje e mefshtë” e “Gjysmagjeli”  u ndoqën me interes nga të pranishmit dhe, në fund, u duartrokitën nxehtësisht.

 

 

balina

Ballina e parë e librit, nga autorja Juliana Janku…

 

Pasi u bënë disa pyetje, për këtë autore të re dhe ajo iu përgjigj atyre, në emër të Shtëpisë Botuese “Botart” përshëndeti  Ylli Molla.

Çaste të bukura e mbrelësënëse ishin ato, kur Juliana ua nënshkroi këtë libër disa të pranishmëve, me nënshkrimin e vet dashamirës. Me këtë rast, ata bënë fotografi të përbashkëta, të cilat do t’i kenë kujtim, nga kjo veprimtari përuruese.

 

3.

 

Shënim: Fotoja e autores Juliana Janku, që po e botojmë në fillim të kësaj skice modeste, e paraqet atë në këmbë, pranë një valixheje, të cilën e mban të shtërnguar fort, me të dyja duart. Vallë, a mos ka dashur ajo që, me atë pamje, të na thotë, se ay i ka të mbledhura të gjitha “përrallat”, e dëgjuara nga gjyshja dhe stërgjyshja e saj?

 

Tiranë, 30 shtator 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s