Jeta është një leksion . / Nga : Zamira Agalliu

Jeta është një leksion .

 

 

zamira

Nga : Zamira Agalliu

 

” Më kishin bërë të besoja se jeta nuk ka kuptim nëse nuk është e drejtuar nga një qëllim, pra, jeta,për të patur një kuptim ,duhet të fokusohet në kërkimin e këtyre qëllimeve.
Me kalimin e kohës kuptova se jeta nuk është njè vrapim i kotë drejt një parashikimi , përkundrazi , është një udhëtim .
Na ndodh që të na errësohen plotësishtë sytë për të arritur një qëllim final pastaj zbulojmë , ohh, me shumë vones, se pasi i jemi ngjitur malit , është një mal tjerër për t’u ngjitur dhe më pas edhe një tjetër .
Sa keq që nuk ndalëm pak, për t’u çlodhur e për të shijuar ajrin e freskët, të pastër e të kthjellët , për të admiruar panoramën e shkëlqyer !
Kështu pyeta veten :
Nëse jeta nuk është asgjë tjerër veçse një udhëtim , ç’kuptim ka të përcaktosh qëllime dhe të luftosh për ti arritur ato ?
Një tjetër doktrinë e shoqërisë (mëdyshja e gjërave, i mirë ose i keq, e pjekur apo axhami , e vërtetë ose fantazi)
më është dashur të zgjedh , ndërmjet njërës apo tjetrës natyrisht për të mirën time .
Kisha mësuar se morali kolektiv është gjithnjë më i mirë se morali personal, e këtu nuk mund të mos rrebelohesha kundër kësaj aksiome.
Krejt natyrshëm më lind pyetja :
Ç’kuptim ka të luftosh për të siguruar paqen ?
Nuk më bind dot se ”mosha dhe përvoja na bën më të pjekur e më të urtë , se pleqtë janë më të arsyeshëm se të rinjtë ”… kundërshtoj hapur dhe shtoj, se midis këtyre temave nuk ka asnjë lidhje…
edhe këtu më lind pyetja ; mos pleqtë kanë kontribuar për një botë më të mirë ? ”kuk më rezulton” ….
Këto leksione më kishin hyrë thellë në mendje e në shpirt…
Sot ka ardhur koha të ndjekësh dhe të dëgjosh zërin tënd
Kam lexuar libra (nuk them shumë se do t’u hyja në pjesë impenjimeve familjare ) kam njohur njerëz të mrekullueshëm, kam punuar dhe luftuar për t’i’a dal mbanë dhe të gjitha këto më kanë ndihmuar për rritjen e inteligjencës dhe në atë që të jem më zemërhapur .
Tani e kam fare të qartë se ekzistencën time mund ta gjej vetëm te vetja ime , sepse une jam ekzistenca ime . E di se për t’u pasuruar , nuk mund të mbështetem mbi përvojën , sepse përvoja është qëllim në vetvete, por, mbi gjithçka :
Jeta mund të jetë e vërtetë dhe reale kur ajo i referohet ndryshimeve dhe jo një qëllimi ,qëllimi është vetëm një tezë” .
Nëse çdo gjë që ekziston është brenda nesh , pra kotiledoni ndodhet aty , maft të kemi dashurinë dhe vullnetin për ta kultivuar .
Eshtë e nevojshme ta zbulojmë atë , tani ;
Të renë dhe të vjetrën ta vëmë në shërbim të së tashmes .

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s