Kalendari poetik: Bei Dao – 1949 / Përgatiti materialin Maksim Rakipâj

Bei DAO

Kalendari poetik: Bei Dao – 1949

Më 2 gusht është data e lindjes së poetit kinez Bei Dao, emri i artit i Zhao Zhenkai, njëri nga përfaqësuesit më të njohur të grupit “Poetët e përzjerë”, një grup poetësh kinezë disidentë që ngritën zërin kundër shtypjeve të të ashtuquajturit “Revolucion Kulturor”. Poezitë e tij shërbyen si hymn në protestat e vitit 1989 në sheshin Tienanmen. Atë vit poeti ndodhej në Berlin dhe iu ndalua hyrja në Kinë nga autoritetet kineze. Poezitè e tij janè pèrkthyer nè mbi 30 gjuhè; ka dhënë leksione në një sërë universitetesh evropiane dhe amerikane; disa herë kandidat për çmimin Nobel. Ja një poezi nga poeti kinez:

PËRSIATJE

Një mickonjë
në hapësirën e natës çpon
e me vete merr një pikë
prej gjakut tim

jam vetë ajo mickonjë e vogël
nëpër natë
e me vete marr një pikë gjak
nëpër natë

nata pa hapësirë jam
që netëve kthehem
e me vete sjell
një pikë gjak prej qiellit.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s