Kalendari poetik: Cora Coralina (1889-1985) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Cora CORALINA

Kalendari poetik: Cora Coralina (1889-1985)

Cora Coralina është emri i artit që përdorte poetja dhe shkrimtarja braziliane Ana Lins dos Guimarães Peixoto Bretas, një nga shkrimtaret më të mëdha braziliane të shek XX. Një kurreshtì e bukur nga jeta e saj: librin e parë e botoi kur sapo kishte mbushur 75 vjeç; por s’mund të thuash se s’pati kohë të shkruante…jetoi pothuajse një shekull. Përzgjodha një shqipërim prej saj në gegnishte:

ME DIJTË ME JETUE

Nuk dij…e shkurtë jeta
A tepër e gjatë për ne.

Por mirë e nij se çka jetojmë,
Kurrgja, kurrfarë ndjenjet s’ka,
nëse zemrën e njerzve nuk prekim.

Shumë herë asht boll me kenë:
Nji qafë qi pret,
Dy krahët m’e rrokë,
Fjalë qi ngushllon,
Heshtje qi nderon,
Gazmend qi njit,
Lot qi rrjedh,
Sy qi ban ledhe
Dishirë qi ngop
Dashuni qi nxit.

Dhe kjo s’asht diçka prej nji tjetër bote,
Asht çka jetës ndjeshmëninë ia jep.
Asht çka e ban ate
As e shkurtë,
As e gjatë me kenë,
Si duhet me kenë e ban, e mbushun, plot.
Të dlirë e ban, të vërtetë…
Der sa të jetë.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s