Kalendari poetik: Jacques Prévert (1900-1977) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Jacques Prévert

 

Kalendari poetik: Jacques Prévert (1900-1977)

Më 4 shkurt 1900 u lind Zhak Prever, poet dhe skenarist francez. Shkrimet e para i botoi rreth vitit 1930 në revistën ku redaktor ishte Xhuzepe Ungaretti. Për disa vite punoi edhe në radio, ku pësoi edhe një aksident në rëndë; në vitin 1948 ra nga dritarja e radios poshtë në trotuar në Champs-Elysées, kjo i kushtoi disa javë qëndrimi në koma, por më pas e rimori veten. Poet i dashurisë Zhak Prever, e famshme poezia e tij “je suis allé au marché aux esclaves / mais je ne t’ai pas trouvée/ mon amour”…Por të gjitha poezitë e tij janë të bukura, janë të thjeshta dhe të thella; shpresoj t’ju pëlqejë kjo që përzgjodha sot në 119 vjetorin e tij:

FAMILJARE

Nëna thur triko
Djali shkon në luftë
Nënës i duket e natyrshme kjo
Po babai, me se merret?
Babai merret me punë
E shoqja thur triko
I biri shkon në luftë
Babait i duket e natyrshme kjo
Po bijtë, djem a vajza,
i biri, ç’thotë?
Atyre s’u duket aspak për të qeshur
Nëna e tyre gjithmonë thur triko
Babai vazhdon punët e tij
Kur lufta të mbarojë
Do t’i japë një dorë babait në punët e veta
Lufta vazhdon nëna vazhdon trikot
Babai vazhdon punët
I biri u vra dhe s’e vazhdon luftën
Nëna me babanë shkojnë në varreza
I duket e natyrshme nënës dhe babait
Jeta vazhdon me trikot dhe punët
Puna lufta trikot lufta punët
Punët lufta trikot punët
Punët punët punët
Jeta në varr të përgjakur.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s