Lulja e pavdekshme ( FLEUR IMMORTELLE ) – Mohamed Bouharket / Përktheu në shqip Marjeta Shatro – Rrapaj

Poezi nga Mohamed Bouharket
 
Lulja e pavdekshme
Dielli i jetës sime, shmang gërmadhat
Njerëz të këqinj që do të shkaktojnë humbjen tënde,
Shija e vetmisë më larton dhe më magjeps,
Unë eci me hapa të vegjël për të gjetur rrugën time
Bërë nga drita, qetësia dhe mençuria monotone,
Bashkohu me mendimet e mia dhe merr Zotin për dëshmitar.
Folmë për të tashmen e dashurisë dhe shpresës,
Pa përmendur të kaluarën e kujtimeve të trishtuara,
Eja pranë meje pa dyshim përmend
te kaluarën dhe te tashmjen tënde dhe flasim për të ardhmen.
Lule e pavdekshme, zonja ime, motra ime,
Lëri rreze te tua të dashurisë te notojnë në zemrën time,
Shmangmë mua nga vuajtja e mërzisë së vetmuar,
e cila më përkul me dhimbje dhe më bren mendjen time!
Mendo me qetësi dhe zgjidh fatin tënd,
Unë do të të ndihmoj në këtë zgjedhje të pasigurt,
Dhe, në pragun e shkretë prano shoqërinë time,
ngushëllo veten me idenë se unë gjithmonë do të jem atje,
Të mos duash, të mos urresh është konfuzion absolut.
Pse të gjykoj të kaluarën me një mendje të prishur?
Mjerimi luan me ndjenjat tona të kaluara.
Unë jam një viktimë e një dashurie pa lavdi
Unë kam ditur të flisja me zemrën tënde të prishur,
Një zemër e ngrirë nga dehja e shpresës.
nga të del kjo qetësi, nga te vjen ky durim?
Koha, e kaluar dhe e tashme, ka dëmtuar zemrën tënde
Për një urrejtje të panjohur dhe një harresë të pafund
Pse preferon humnera pa fund?
Dhe përgjithmonë injoron çerdhen time mikpritëse?
Ti mbyll brenda vetes një pjesë të së vërtetës
Simbolin e bashkimit tonë të shenjtë.
Asnjë bukuri nuk është e përjetshme, të dish ta shijoshë atë
Për sa është koha jeto jetën tënde
Unë do ti këndoj bukurisë tënde sublime dhe krenarisë tënde intime.
Bijë e fisnikërisë e dënuar me pikëllim,
e duruar përsëri dhe ti do të humbasësh shpresën,
për të shoqëruar mua atje në majat e ndezura.
FLEUR IMMORTELLE
 
Soleil de ma vie, évite les récifs
Des gens malveillants qui causeront ta perte,
Le goût de la solitude m’exalte et me passionne,
J’avance à petits pas pour trouver mon chemin
Fait de lumière, quiétude et sagesse monotone,
Rejoins mes pensées et prend Dieu à témoin.
Parle-moi au présent d’amour et d’espérance,
Sans évoquer le passé aux tristes souvenirs,
Viens prés de moi évoquer sans méfiance
Ton passé et présent et parlons d’avenir.
Fleur immortelle, ma maîtresse ma sœur,
Laisse flotter tes rayons d’amour dans mon cœur,
Evite-moi de souffrir de l’ennui solitaire,
Qui me plie de douleur et ronge mon esprit !
Réfléchis calmement et choisis ton destin,
Je m’acharne à t’aider dans ce choix incertain,
Et, sur le seuil désert accepte ma compagnie,
Console-toi à l’idée que je serai toujours là,
Ne pas aimer, ne pas haïr c’est l’absolue confusion.
Pourquoi juger le passé avec un esprit gâté ?
L’ennui se joue de nos sentiments passés.
Moi qui suis victime d’un amour sans gloire
J’ai su parler à ton cœur dépravé,
Un cœur glacé par l’ivresse de l’espoir.
D’où tires-tu ce calme, d’où viens cette patience ?
Le temps, passé et présent, a entaché ton cœur
D’une haine méconnue et d’un oubli sans fin
Pourquoi préfères-tu le gouffre sans fond ?
Et ignore à jamais mon antre accueillant ?
Tu renfermes en toi une part de vérité
Symbole de notre union sacrée.
Nulle beauté n’est éternelle, sache en profiter
Tant qu’il est temps vis ta vie
Je chanterai ta beauté sublime et ton intime fierté.
Fille de noblesse vouée au chagrin,
Patiente encore et tu perdras l’espoir
De m’accompagner là-haut dans les cimes enflammées.
 
Copyright.@mohamed bouharket
Tous droits réservés. ©1996
Përktheu në shqip Marjeta Shatro – Rrapaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s