Kalendari poetik: Mathew Arnold (1822-1888) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Mathew Arnold

Kalendari poetik: Mathew Arnold (1822-1888)

U lind më 24 dhjetor 1822 Matthew Arnold, poet, kritik letrar dhe mësues britanik. Në vitin 1857 u zgjodh profesor i poezisë në Universitetin e Oksfordit, ku qe i pari që përdori anglishten në vend të latinishtes. Nga shumë kritikë vepra e tij mbahet si nga më të rëndësishmet e epokës viktoriane. Kjo është poezia që zgjodha sot:

SHUMË VONË

Kushdo prej nesh udhën e vet ndjek,
Pa gjetur dashuri, ndonjë dhe vdes;
Rastis që jeta larg shumë i flak
Ku mund ta gjenin shpirtin binjak.

Nga fat i mbrapshtë, madje qëllon,
Dashnorët hasen, por tepër vonë.
-Imja zemra jote! -O zot, sa mirë!
-Bëhu imja! -Oh jo! Ah, lamtumirë!

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s