Dije Neziri Lohaj

Dije lohaj

Dije Neziri Lohaj

 

Dije Neziri Lohaj u lind më 10 shkurt 1965 nē Shkup. Aty mbaroi vetëm dy klasē të fillores, pasi familja e saj shpërngulet në Ferizaj. Këtu mbaroi shkollimin fillor dhe filloi të mësmin. Në vitin 1983, pushteti serb e dënoi me 3 vite heqje lirie.Pas burgut filloi kërkoi të rifillonte  studimet, por ia mohuan tē drejtën për studime, duke e kinsideruar “tē papërshtatshme politikisht”. Ne vitet e nëntëdhjetë, regjistrohet në Degën e Letërsisë dhe tē Gjuhës Shqipe ne Fakultetin e Filologjisë “Universitetit tē Prishtinë”.  Pas një procesi gjuqësor ne Ferizaj, më 1997, policia serbe kërkoi ta arrestojë me akuzën “ndihmë Ushtrisë Çlirumtare të Kosovës”. Ate vit gjykata serbe në Prishtinë e dënoi me dy vite burg në mungese, prandaj u detyrua të nderpresë studimet dhe të qëndrojë ilegalisht në Prishtinë,  ku pas shume peripetive ajo u zhvendos në Tiranë. Më 1999, kur u çlirua Kosova, Dija u kthye në Kosovë, ku dhe i përfundoi studimet.. Ajo tani është profesore e gjuhës shqipe dhe e letërsisë shqiptare në shkollen ” Gjon Serreçi” në Ferizaj..

Dije Neziri -Lohaj, grua, nënë dhe poete përjetoi gjendjen më të rëndë që mund të përjetojë njeriu i idealeve të mëdha për atdheun. Në opusin e saj poetik, i tërë shpirti i saj njerëzor digjet flakë për një ideal të madh të gruas poete, për vendon dhe kombin e saj,

 

 

13235725_1042570605830517_1319495449_n

Veprat letrare:

 

” Ëndrrat për atdheun”, Prishtinë, 2009,

” Cunamët ua solla unë”, Prishtinë, 2013

“Gjema e paqes”, Ferizaj, 2015.

 

Ka në dorëshkrim vepra të tjera poetike, të cilat do e shikojnë së shpejti dritën e botimit.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s