Feja në Japoni / Nga Kastriot Bushi

fr j

 

Feja në Japoni

 

Nga Kastriot Bushi

 

Botërisht është e njohur maksima e religjioneve monoteiste, për mbarë njerëzit që frymojnë në tokë dhe pavarësisht besimit të tyre, ata shprehin njohjen dhe përgjegjësinë e tyre ndaj njëri-tjetrit në mardhëniet e tyre të përditshme. Mirëpo në relacionet e kuptimit mbi virtytshmërinë, çiltërsinë dhe dashurinë ndaj vetë qenies së tyre, pra, njeriut, ata shpeshëherë kanë ditur të jenë qesharake të pacipë por edhe monstruoz, pse jo ! Edhe pse jo të gjitha !?
Një shembull që të lë pa fjalë, e kalon këtë diskutim dhe mendimin mbi dhe për njëri-tjetrin në kohën e sotme. Është ai, i popullit japonez që ka ndaj njeriut. Me përkulje e “dorëzon”, respektin ndaj tjetrit për të nënkuptuar se çdo njeri pa marrë parasysh ka vlerën dhe peshën e tij.
Në raportet njerëzore është shembull interesant.
– Thjeshtë të gjallët, për respektin që kanë mbi vdekjen e bëjnë të jetë atë, pra vdekjen e kuptimshme. Edhe pse” e ftohtë”, ajo djeg, por nuk përvëlon.
Në traditën tonë shqiptare, për nder të atij që ka ndërru ”vendbanim” ngushëlimet janë një element që garanton se kur e përcjellim njëri-tjetrin, do të thotë se e kemi njohur, e kemi dashur, dhe për të jemi atë ditë e atë moment aty.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s