Politika shqiptare dhe Pacolli / Nga Agim Koçillari

 

bexhet 1

Politika shqiptare dhe Pacolli

 

Nga Agim Koçillari

 

Para disa kohësh, mësuam nga mediat se Behgjet Pacolli me dekret të Presidentit Nishani, u nderua me titullin më të lartë që kemi, “Nderi i Kombit”.

Si shqiptar dhe si intelektual më erdhi mirë për këtë vlerësim që i bëhet. Unë e vlerësoj Pacollin, jo si shqiptarin më të pasur në botë, por si një atdhetar idealist dhe vizionar për kombin e tij. Dhe si i tillë, ai mund të bëjë shumë për Shqipërinë dhe shqiptarët. Gjithashtu ishte me vlera domethënëse të shihje që në ceremoninë e dorëzimit të titullit të lartë ishin përfaqësues të dy forcave politike kryesore të vendit, për çka na ka marrë malli ta shohim.

Në Kuvendin tonë ka deputetë që për katër vjet nuk e marrin një herë mundimin të flasin dhe ngrenë probleme që shqetësojnë sovranin e tyre. Dhe në këtë Kuvend, vetëm këtë legjislaturë po flitet për çështjen kombëtare, dhe për më tepër, po veprohet në mënyrë shumë konkrete duke ndjekur një politikë dhe hartuar marrëveshje, që çojnë drejt bashkimit të kombit. Për këtë ka meritë partia në pushtet dhe kryetari i saj Edi Rama. Më herët, këto ide i ka shfaqur dhe mbrojtur në Prishtinë dhe Tiranë, Pacolli.

Ja pse edhe dekorimi i tij, mendoj, se është i drejtë. Duke qenë deputet vetëm në një legjislaturë në Kuvendin e Kosovës, e tregoi veten ndryshe, duke u shfaqur si një politikan i cilësisë së lartë dhe ndër shqiptarët më vizionarë. Ai shprehu mendime që çojnë drejt për bashkimit kombëtar. Sikur idetë e tij, të ishin vënë në zbatim nga politikanët tanë, sot ne do të ishim në një gjendje ekonomike dhe shoqërore krejt tjetër si komb.

Së pari do të ishim më të pasur, pra edhe do të jetonim më mirë. Duke jetuar më mirë nuk do të ishim të detyruar të marrim rrugët e botës.

Së dyti do të kishim më pak krime. Dihet që varfëria e favorizon atë.

Së treti do të ishim më shumë të bashkuar si komb e me vetëdije kombëtare më të lartë, dhe më të pajtuar midis nesh.

Dhe së fundmi, ne si komb do të ishim shumë më të bashkuar dhe të fortë dhe jo të diskriminuar nga të tjerët, sidomos fqinjët tanë, e me kohë do të kishim hyrë në BE. Dhe ja rezultati, për herë të parë shkëmbimet tregtare midis nesh, dolën në vend të parë.

 

Pacolli vetëm një muaj qëndroi si president i Kosovës, por ky muaj i mjaftoi që të hyjë në historinë e kombit tonë. Për këtë mjafton fjala e tij në Kuvendin e Shqipërisë, në mars të vitit 2011.

Fjalimi i tij, për nga rëndësia më kujton, fjalimet e famshëm të Martin Luter Kingut dhe Xhon Kenedit në vitet ’60 të shekullit të kaluar, që ndryshuan historinë e SHBA-ve. Dihet se një poezi e shkruar në vitin 1907, me shumë ndjenjë dhe patos njerëzor nga shkrimtari dhe poeti anglez Rudyard Keepling, me titull “Në mundsh”, u bë shkas që atij ti jepej çmimi prestigjioz “Nobel”.

Fjalën e Pacollit, akademiku Rexhep Qosja e analizon hollësisht në librin e tij “Shqipëria dhe Kosova, si janë dhe si duhet të jenë”. Dhe, pasi i bën një analizë Pacollit, megjithëse mendon se atij nuk i takonte të ishte president i Kosovës, sepse ishte shqiptari më pasur, shprehet me shumë respekt duke e quajtur atë historike.

Mendoj se kjo fjalë ka pasur ndikim pozitiv në politikën shqiptare. Për më tepër, Pacolli, nuk e quan vetëm të tijën këtë ide, por shprehet se për këto është biseduar kohë më parë me Arbër Xhaferin, një personalitet i madh i kombit tonë.

Para vitit 2013, midis shqiptarëve ka pasur përplasje lidhur me mallrat tregtare midis dy vendeve. Si pasojë e kësaj “lufte” kosovarët por edhe shumë shqiptarë, ende sot shkojnë dhe blejnë mallra ne Serbi. A e ka dëmtuar kombin shqiptar një praktikë e tillë?

Natyrisht që po, madje shumë dhe kjo duket në çdo hap. Kjo dihej. Për këtë është shkruar edhe në shtyp, por nuk kuptohet përse qeveritarët në Tiranë dhe Prishtinë e lejuan një situatë të tillë për jo pak por për 15 vjet?

Ata e sabotuan ndërtimin e linjës së tensionit të lartë të energjisë elektrike, duke favorizuar Serbinë. A nuk është kjo tradhti kombëtare ma pasoja shumë të rënda të gjithë anshme?

Kur do të vijë koha që, për gabime të kësaj kategorie me pasoja të mëdha për të sotmen dhe të ardhmen e kombit, politikanët shqiptarë të japin llogari dhe të përgjigjen para ligjit? Sot kjo gjendje ka ndryshuar.

Është kënaqësi që politikanët tanë, si në Tiranë edhe në Prishtinë, po punojnë me seriozitet për korrigjimin e këtyre veprimeve antikombëtare. Mbledhja e përbashkët e qeverive në Tiranë, më 23 mars 2015, nën siglën “Një popull, një tokë, një ëndërr” ishte me të vërtetë shumë mbresëlënëse dhe patjetër do ketë rezultate pozitive, sepse u morën vendime të rëndësishme.

Sipas Pacollit, problemi i bashkëpunimit mbarë shqiptar vazhdon të jetë ëndrra dhe synimi jetës së tij. Ai shprehet se nuk mjaftojnë vetëm nënshkrimi i marrëveshjeve, por mbi të gjitha duhet konkretësi në bashkëpunimin Shqipëri – Kosovë dhe, shfaq mendimin se duhen krijuar institucione të veçanta përveç se me studime, të merren edhe me vënien në zbatim të tyre.

Në këto qendra (institute për probleme të veçanta) të përfshiheshin intelektualë, jo vetëm nga gjithë trevat shqiptare dhe bota, por edhe personalitete të huaja. Është kënaqësi të vëresh që në shtypin tonë, menjëherë pas mbledhjes së përbashkët, ka pasur shkrime ku janë shprehur mendime për faktorët që do të mundohen t’i pengojnë ose favorizojnë zbatimin e këtyre vendimeve.

Analistë të ndryshëm dhe personalitete në fushën e ekonomisë, kanë filluar të japin mendime për sfidat e modelit të zhvillimit që ka zgjedhur qeveria e Tiranës dhe Prishtinës.

Këto tregojnë se kombi i ynë është bërë më i ditur, më i ndërgjegjshëm, më i kulturuar, e për pasojë edhe më i pjekur për të marrë së bashku përgjegjësi dhe nisma të mëdha në dobi të së ardhmes së tij. Është me rëndësi të madhe fakti, që në shoqërinë shqiptare, si në mendim dhe veprim, po ndodh diçka e re që pritej prej kohësh. Veprimet konkrete të dy qeverive i dhanë rezultatet e para. Për herë të parë shkëmbimi i mallrave midis nesh, kohët e fundit, doli në vend të parë, duke lënë pas atë me shtete të tjera. Vënia në jetë e parimit: ,,Një popull, një tokë, një ëndërr,, i dha rezultatet e para.

Le t’u urojmë dy qeveritë tona për këtë arritje të madhe dhe tu urojmë arritje të mëtejshme në këtë rrugë. Le të na nxisë kjo, të punojmë të bashkuar dhe të përbetuar, të vjetër e të rinj, sidomos këta të fundit, sepse janë e ardhmja kombit. Këto arritje të para duhet të na nxisin që gjërat të përshpejtohen.

Po bëhen afër dy vjet që është krijuar’’Lëvizja për Unionin Ekonomik Shqiptar’’. Pse nuk po vepron ajo në trevat shqiptare? Kush e pengon? Politika apo dëshira për të vepruar? Populli thotë: nga e thëna në të bërë është një det i tërë. Sot, më shumë se kurrë, për të kaluar këtë det që na ndan ende si komb, duhen jo vetëm njerëz me mendje, zemër, para por edhe dëshirë për të vepruar.

Dhe këta persona, me mend, largpamës me dëshirë e përkushtim për të punuar e sakrifikuar duhen bashkuar dhe nxitur për të vepruar në fusha të ndryshme të interesit kombëtar. Kombi është në pritje të tyre dhe do të dijë ti vlerësojë, ashtu si vlerëson sot Rilindësit.

Jemi në një moment kyç të historisë sonë, kur koha po punon për shqiptarët, por ne ende nuk po e ndihmojmë atë sa duhet. Të dyja palët, si individët dhe shtetarët le ti shikojnë me këtë sy qëndrimet e tyre, dhe për hir të fateve të kombit, të rrisim edhe më tepër bashkëpunimin.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s