“Bëjuni të tjerëve atë, që do të donit t’ju bënin ata juve”! / Nga Klea Tota

“Bëjuni të tjerëve atë, që do të donit t’ju bënin ata juve”!

 

Klea tota

Nga Klea Tota

 

Kemi gjithnjë nevojë për aprovim nga ata që kemi pranë, të gjithe kemi deshirë të jemi personazhe të rëndesishme në boten tonë të vogël . Adhurimi i rremë na e shpif, ndërsa aprovimi i sinqertë na stimulon pozitivisht.

Le ta ndjekim pra këtë ligj të ndritur dhe le tu bëjme të tjerëve atë që ata donin të na bëhej neve.

Si? Ku? Kur?

-Gjithmon në çdo vend!

Nuk është e nevojshme të presim që të bëhemi të rëndësishëm, të zbatojm këtë ligj të vogël filozofik. … ai vihet në praktikë pa shumë mundim..

Në kohët kur : ” Kërkojnë respekt dhe e humbin atë, në një rrugë interesi apo jo?

Fraza të tilla të thjeshta si : ” Më falni” .. “Të  lutem” … “Faleminderit ” ..kontribojnë që të vënë në lëvizje pa tronditje, monotonin e jetës së përditshme.. “Ashtu si vaji pengon ndryshkjen e ingranazheve të makinës.

Nga një  debat argumentash… dhe  ” Dhe jo liria e fjalës në të”

Nuk mundesh asnjëherë të dalësh fitimtar në një debat : edhe nëse kundërshtari juaj ka te drejtë ju e keni gabim, dhe kur ke të drejtë jeni në anën e gabuar..si ka mundësi?!

“Sepse një njeri i plagosur në krenarin e tij do të ndjejë për ju hatërmbetje dhe nga ana tjetër një njeri që bindet pa dëshirë mbetet përsëri me mendimin e tij të parë.

Atëherë miq, ç’ farë vlen më shumë, nje fitore akademike apo një miqësi e re?

Me fjalë të  tjera, mos i quani gabim  kritikat për ju. .., mos u acaroni por përdorni diplomaci!

Tregoni respekt për mendimin, kritikat ose opinionet e të tjereve, mos thoni kurrë hapur se ai / ajo e ka gabim.

“Nje pikë mjaltë mbledh më tepër miza sesa një litër uthull”

Por së fundmi si konkluzion : dëgjo kritika opinione dhe përgjigju me  diplomaci .

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s