Vërtitu – Poezi nga Kostis Pallamas / Shqipëroi: Vasil Çuklla

12994506_1200225233328449_848066875856881510_n

Poezi nga Kostis Pallamas

 

Vërtitu

 

“Vërtitu… e kurrë mos u ndal, na hidh një gur, harona
gënjeshtra “idhull”… është këtu, i falen gjithë plebenjtë
e Vërteta, të mbesë gjallë… s’gjen vend në zemrat tona.
Jemi kaq larg, të shpirtit Plag, për Mëmëdhenë “çolenjë!”
Nga dervishlerë të pa sy… shterpanë, “mandarinë”…
nga horra, ngjyrë e të pangjyrë… Qyterimi shuhet!
Lavdi gjithkuj, që kohën vret! Lavdi, ju, Arlekinë!
E sërish skllav, popull’ i mjerë… nën thundrën tuaj luhet!

Nuk ke Olimp, Zotër të tjerë, nuk ke Kreshnikë, as Muzë
veç morracakë, o Toka Mëmë… zvarritur, për pak pare,
okshe, të shurdhër, që e ndyjnë, të Perëndishmen Gjuhë
të Europës, gaz në buzë… Klloun, të gjithë të parëve!
Turm djajsh, barbarë edhe të marrë, legen’ që s’kanë të sosur
besëprerë Zoillë… edhe Kleonë, qytetërimit, “hurdhë”…
politikanët, ujqër morri … dhe, qenër të zgjebosur
vdekëndjellës, të pa cipë radhë… dhe Mëmëdheu kurvë!”

(1908)

 

 

Vasil cuklla

Shqipëroi: Vasil Çuklla

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s