Kalendari poetik: Vladimír Holan (1905-1980) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Vladimir Holan

Kalendari poetik: Vladimír Holan (1905-1980)

Poeti i njohur çek, Vladimìr Holan, u lind më 16 shtator 1905 në Pragë, ku studioi për drejtësi dhe letërsi. Pas Luftës II Botërore u bë antar i partisë komuniste, por rrreth vitit 1950 u largua nga partia dhe përqafoi katoliçizmin. Nga ai çast u tërhoq nga çdo veprimtari publike, në një farë mënyre, u muros për së gjalli, vetëm me librat; pas luftës I botërore, pas tmerreve të nazizmit, stalinizmi qe i padurueshëm për shpirtin e poetit. Në ish Bashkimin Sovjetik do ta kishin burgosur ose vetvrarë, në Shqipëri do ta kishin varur a pushkatuar. Dhuna s’ka qënë e njëjtë brenda ish-kampit komunist…Ja një poezi nga Holan në 115 vjetorin e lindjes:

VETËM E VËRTETA

Asgjë s’e shfajson poetin, madje as vdekja.
Gjithsesi, prej jetës së tij plot rreziqe
mbeten plot shenja,
më tepër se ç’duhen. Dhe në to
përsosmëri s’gjen, qoftë ai dhe në parajsë,
por vetëm e vërteta edhe në pastë përfunduar në ferr…

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s