Maja Herman Sekulić u „Antologiji kritičke misli 21. veka” – Dr. Džernail Sing Anand

 

Maja Herman Sekulić u „Antologiji kritičke misli 21. veka” – dr Džernail Sing Anand

https://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/vesti/4112410/maja-herman-sekulic-u-antologiji-kriticke-misli-21-veka.html?fbclid=IwAR3yTsurHlv5ebfxizM-6X9zcg_y7SKB99kaj2r7-UPGj6Z7QJG2sMB7s3c

Maja Herman Sekulić je jedina Srpkinja koja je uvrštena u svetsku antologiju intelektualaca 21. veka koju je priredio indijski pesnik, pisac i filozof dr Džernail Sing Anand.

Ovih dana u Indiji je izašla antologija o kritičkoj misli 21. veka, a Maja Herman je jedini predstavnik Srbije među istaknutim intelektualcima savremenog doba čije se ime našlo u ovoj antologiji.

 

U utorak, 14. oktobra, bila je počasni gost na virtuelnoj konferenciji povodom izlaska dva toma „Antologije kritičke misli 21. veka – dijalog sa postmodernim glasovima”. Delo sadrži razgovore o ulozi poezije u svetskoj književnosti sa nekim od najistaknutijih književnih stvaralaca.

Maja Herman Sekulić je pesnik, romanopisac i prevodilac. Prva je Srpkinja, doktor nauka, na američkom univerzitetu u Prinstonu. Živela je i školovala se na tri kontinenta. Autor dvadeset jedne knjige poezije i proze od kojih su mnoge objavljene i prevodene na više od dvadeset jezika. Do sada je izdato pet knjiga njenih „Izabranih dela”, a upravo je objavljen i „Vodič kroz književni svet Maje Herman Sekulić”. Majina pesma o Koroni nedavno je objavljena u specijalnom izdanju Udruženja za promociju kulturne raznolikosti „Alia Mundi” i prevedena je na 25 jezika.

 

Protekle jeseni, američki književni časopis „Literature Today”, objavio je njenu poeziju, a u pripremi je i multižanrovski projekat posvećen Mileni Pavlović Barili, koji uključuje roman i sinopsis za film na poziv Fodacije Barili.

Maja Herman je član UKS, suosnivač SKD, član srpskog i američkog PEN-a i Akademije američkih pesnika. Pored 12 prestižnih stranih priznanja dodeljenih u poslednjih godinu dana u Italiji, Indiji, Rumuniji i Turskoj, i počasnih titula Globalne ikone poezije i Ambasadora kulture i dobre volje dodeljene od strane Globalnog književnog društva i Galaksi Akademije iz Indije, nosilac je i nekoliko domaćih nagrada. Živi na relaciji Njujork –  Beograd.

 

Maja Herman Sekulić

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s