Juljana Mehmeti

Juljana

Juljana Mehmeti

 

Autorja Juljana Mehmeti ka lindur në qytetin e Durrësit, në 29 tetor 1973. Qysh në moshë të herët u apasionua pas artit të shkruar, kryesisht poezisë, gjini që në vitet në vazhdim do e shndërronte në lajmotiv jete dhe  mendësi për të shprehur idetë, vizionin, si dhe metafizikën; si këndvështrim nga përtej koshienca, por dhe si përsosje e tejkalim të vetë sugjestioninit që rrethon botën njerëzore. Vendosja në Itali dhe integrimi i shpejtë në kulturën e madhe italiane do i kristalizonte ide dhe frymë të re, për vetë kontaktet e reja interkulturore, por dhe  unifikimin një me universalitetin e mendimit më bashkëkohor. Botimi i librit të parë  “Soft Poesie “ tërhoqi vëmendjen e kritikës letrare italiane dhe botuesve, jo vetëm për stlistikën e veçantë, por dhe për gjetjet, gjuhën e përdorur si dhe mesazhin filozofik të dhënur,  dhe për më tepër të rrymave përshkuese nga ai hermetik deri në surrealizëm. Tedencat e reja dhe portmodernizimi letrar i sotëm ka lënë gjurmë të thella në krijimtarinë e kësaj autoreje dhe artin e saj dhe e kanë zhvendosur drejt rrymave më të reja, atë eksperimentale dhe  absurdit. Libri i dytë  ” Rimugino ” po në italisht i autorit Alessandro Ferruccio Marcucci Pinoli, i përkthyer edhe në shqip “Vramendje”  do sillte tek kjo autore eksperiencën e re, atë të fushës së përkthimeve, ide kjo që ka patur në fokus përnjohjen dhe sjelljen në shqip të autorëve të njohur italianë. Pjesmarrja ne evente dhe konkurime do i sillte jo vetëm publikime në shumë revista dhe antologji letrare, por dhe Çmime të ndryshme.

 

Vepra te autores:

 

14031174_1128632937226842_1234985773_n

Soft Poesie

 

 

14012033_1128633907226745_129759893_n

 

Rimugino- Vramendje liber me poesi i autorit Alessandro Ferruccio Marcucci Pinoli perkthyer dhe pershtatur ne shqip nga Juljana Mehmeti

 

 

Është përfaqesuar në revistat dhe antologjitë letrare:

 

 

14111664_1128656493891153_1718134649_n

1-“Internazional Arte74 Premio Federico II” me dy poezi

 

 

14081382_1128642340559235_615586398_n14054831_1128639293892873_1719812868_n

2-“Arte Premio Virgilio” me tre poezi

 

 

14101900_1128661210557348_1800123435_n

3-Antologjia “ Metamorfosi” GA Edizioni  me 10 poesi te publikuara

 

 

14101729_1128662483890554_1889721535_n

4-“Haiku tra meridiani e paralleli”- Fusibillia libri me tre Haiku

 

 

14101715_1128665377223598_517813891_n

5- “Erotica 2015” me 10 poezi

 

 

invito-mostra

6- “June in Italy” me një poezi.

 

 

Është fituese e Çmimeve letrare:

 

 

14088852_1128657547224381_1022853629_n

1-Premio Federico secondo per vlere te larte te stilit.

 

 

14081459_1128659420557527_2056220838_n

2- Premio Virgilio per sensibilitetin e larte artistik.

 

 

14088993_1128636530559816_1458845438_n

3- Damma dell’arte Mediterranea

 

 

4- Finaliste e Çmimit Gaetano Cingari 2014/2015, Casa Editrice Leonida

 

 

14054608_1128662417223894_1035005063_n

5-Finaliste në konkursin “Heiku tra meridiani e paralleli” etj..

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s