F E R E XH E J A / Nga: Vehbi Ejupi

F E R E XH E J A 

 

Nga:  Vehbi Ejupi

~ Ferexhenë duhet ta ndalojë e tërë Bota.
~♢Ferexheja nuk është e nevojshme. Ajo nuk është as parim, as rregull e as obligim fetar i asnjë feje. Ferexhja vjen si pasojë dhe produkt i rrethanave i adeteve dhe zakoneve arkaike e prapanike, të vjetra, para kristiane dhe para islamike, të disa komuniteteve njerzore injorante primitive, të disa rajoneve dhe katundeve prapanike të Shkretëtirave ranore Arabike, të pashkelura, pa juridixione; ku ka sundua ligji i xhunglës dhe anarshia e shkretetirës….ku vërtetë, femrat gjatë udhëtimeve me karavane devesh, nëpër shkretirat e pambrojtura nga shteti, vazhdimisht rrezikoheshin nga dhunimi, çnjerzimi dhe grabitja, nga bandat dhe grupet anarshiste grabitqare, të cubave, kaçakve dhe batakçinjeve të ndryshem….barbarë….
Kjo pasiguri e udhëtimeve të grave nëpër shkretire, me karvanet me deve etj, i shtyri njerzit e mjerë qe ti maskojnë gratë, ti kamufllojnë me ngjyra të mbyllta, të vrugëta e te zeza bajate, e nganjehere edhe ti futin edhe në thes…vetëm e vetëm që ti shpëtojne gratë e tyre nga grabitqarët agresiv…!!!
Vlen te theksohet se edhe per shkaqe praktike, gjat udhetimeve neper shkretirat e pluhrosura ranore, udhetarët pa dallim gjinie dhe feje, i mbulonin dhe i mbeshtillnin kokat dhe fytyren, për tu mbrojtur nga grimcat fluturuese te rërës neper shkretirë…
Andaj, mbulesa e kokes dhe e fytyrës nuk ka patur karakter fetar e as dogmatik, por ekskluzivisht praktik dhe preventiv..shendetsor..higjenik..ne kushtet specifike te shkretirës…

….E për fatin e keq…disa injorantë e bënë traditë etnografiko – fetare..për komunitetin e tyre lokal…e mandej…mundohen që këtë veprim banal, dhunshëm, te ja imponojne tërë botës..!!!
~ Njerzit duhet ta dijne se ferexheja apsolutisht, askund, nuk përmendet në KURAN-in Famëlartë.
Lexone Suren 24; EN NÛR;… Ajetin 31….
(Por, jo atë tekstin në kllapa)
Aty shumë qartë është e dhënë qeshtja e mbulesës…ku decidivisht thuhet për gratë : …Le të vejnë shamitë mbi krahrorin e tyre…~
~ Kjo dukuri sporadike, prapanike, regresive e aplikimit te ferexhes, edhe ne ditet e sotme, eshte ne kundershtim te plote me te gjitha fete Abrahamite, pra eshte ne kundershtim edhe me rregullat dhe parimet normale te fesë islame dhe nuk i perket fesë islame… Kjo eshte edhe ne kundershtim me te drejtat universale te femres, qe perben 50%
te njerzimit….
~ ZOTI i Madherishem ne KURAN, nuk bene dallime kur i thrret besimtartë…çdo here i thrret : ~ O besimtarë dhe o besimtare…pra..mashkuj dhe femra…se bashku…
~ZOTI i Madhrishëm gjallesave dhe njerzve me arsye, u fali nga du sy dhe dy vesh…qe ato krijesa te orientohen te sigurta ne kete Bote, me plotë rreziqe; e jo ti mbyllin syte e vesht e te bien ne humnere…!
Andaj ferexheja është tërsishtë në kundërshtim me Fenë Islame; është APSURD, eshte BEDATË , eshte veper kunder zhvillimit normal te botes femrore dhe te njerzimit ne teresi….!
Prandej, pa asnjë hamendje, perdorimin e ferexhesë, te bota femrore, duhet ta ndaloj, me vendime ligjore, çdo shtet juridik në botë…

V. S. Ejupi….

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s