Kalendari poetik: Julio Cortázar (1914-1984) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Kalendari poetik: Julio Cortázar (1914-1984)

Sot është data e lindjes së shkrimtarit, poetit, kritikut e dramaturgut argjentinas. U lind më 26 gusht 1914 në Belgjikë (i jati qe diplomat); lexonte shumë qysh i vogël, madje dhe autorë si Edgar Allan Poe, të cilin e përktheu në spanjisht nga fillimi i viteve ’50. U mor edhe me studimin e trombës dhe saksofonit duke qënë i dhënë pas muzikës xhaz. Jetën e vet mes Francës e Argjentinës e përshkroi në kryeveprën e llojit antiroman “Rauyela – loja e botës”. Argjentinasi tjetër i shquar Jorge Luis Borges e vlerësonte shumë këtë shkrimtar, duke krahasuar me Poe-n dhe Çehovin. Cortázar ndrroi jetë në Paris më 12 shkurt 1984 dhe u varros në Montparnasse. Ja një prej poezive që kam nga ky poet:

 

SHAKATË E BOTËS 

Për shumë njerëz, dashuria është të zgjedhësh një femër
e të martohesh me të.

Ju betohem, i kam parë të zgjedhin.

Sikur mundkemi të zgjedhim në dashuri,
sikur s’qenka rrufe që godet,
eshtrat t’i thyen
e shtrirë të le pa frymë.

Mos më thoni zgjedhin atë që dashurojnë,
besoj se krejt ndryshe ndodh.
Beatriçja nuk zgjodhi, as e zgjodhi kush,
Xhulieta gjithashtu.

Ti shiun nuk e zgjedh aspak
që të qull deri në palcë
kur del nga koncerti jashtë.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s