Kalendari poetik: Roberto Carifi 1948 / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Roberto CARIFI

Kalendari poetik: Roberto Carifi 1948

Si sot, më 11 shtator, 70 vite më parë, u lind në Pistoia, Roberto Carifi, poet, përkthyes, filozof, kritik letrar dhe shkrimtar italian. Ja një poezi prej tij:

SENDET NUK HARROJNË

Sendet nuk harrojnë
kanë kujtesë të fortë.
Kjo dritare mban mend
kur dikur, e mbyllur, na mbronte,
pak ajër linte të hynte,
sa të puthte pak fytyrën.
Kush e di nga çka na mbronte,
kush e di sa qan ajo dritare?
Dhe ne, jetojmë në ata sende.
Se flasin, arsyetojnë për ne,
sidomos kur ndizet një qiri
dhe një dorë fshehtaz e sjell.
Kush e di në qajnë sendet,
apo ky i ftohtë që bën malli i tyre është.

Mban mend, moj dhomë, si e prisnim?
Dhe ti fletore e vjetër, ju të tjerët,
dritare, derë, karrike me trajtat e saj,
ti ballkon që më përngjan, se rri pezull,
a s’kemi pritur, më kot, kthimin e saj?

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s