Kalendari poetik: Derek Walcott (1930-2017) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Derek WALCOTT

Kalendari poetik: Derek Walcott (1930-2017)

Është një ishull-shtet, që quhet Saint-Lucia (rreth 180 mijë banorë) në Antilet e Vogla, në mes të Karaibeve dhe oqeanit Atlantik; atje u lind më 23 janar 1930 Derek Walcott; dramaturg dhe poet i njohur. Walcott është fitues i çmimit Nobel për letërsi në vitin 1992. Përzgjodha këtë shqipërim prej poezive të tij:

DASHURI PAS DASHURIE

Koha do të vijë
kur, me ngazëllim
vetveten do të përshëndesësh kur ta shohësh
në derën tënde, në pasqyrën tënde,
dhe, buzagaz mirseardhjen do t’i urosh,

pastaj do t’i thuash: -Ulu, ha ndonjë gjë.
Do ta duash përsëri këtë të huaj që qe vetja jote.
I jep verë. Bukë. I jep zemrën tënde
vetes, të huajit që të ka dashur

gjithë jetën dhe ti nuk ia ke varur,
për një tjetër, që mirë ta njeh zemrën.
Nxirr prej sirtarit letrat e dashurisë,

fotografitë, shënimet kur ishe i mërzitur,
Shkule përfytyrimin tënd prej pasqyrës.
Ulu. Ngopu me jetën tënde.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s