Poems by Zhaneta Barxhaj / Translated by Oana Anca Mihaela Glasu

Zhaneta Barxhaj

 

Am plâns

Abia așteptam să plâng ca toamna,
când ușa s-a închis în spatele meu.
Atât de liniștită, așezată,
Precum zgomotul tocurilor
pe trotuarul umed.
Mergeam încet,
la fel ca acest anotimp fără de anotimp
al zilelor mele.

Mă opream cu ochii în pământ.
Aproape oarbă călcam podeaua veche,
a barului pustiu.
M-am așezat și am comandat o cafea.
Probabil cea mai lungă cafea
dintr-un timp gol.
Și încă mai beau …

Cum? Tu nu crezi ?!
Vino pe strada nicăieri,
în al doilea bar de pe dreapta.
Nu te rătăcești, nu-ți fie teamă.
Dacă nu mă găsești,
te vei regăsi tu…

 

Qava

Mezi prita të qaj si vjeshta,
kur dera u mbyll pas meje.
Ashtu qetë, shtruar,
si çapitjet e takave
mbi trotuarin e lagur.
Eca ngadale,
njësoj si kjo stinë pa stinë
ditëve të mia.

Ndala me sytë përdhé.
Qorrazi shkela mbi dërrasat e vjetra,
të barit vetmitarë.
U ula dhe porosita kafe.
Ndoshta kafen më të gjatë
të kohës boshe.
Atë po pi ende…

Si? Ti nuk e beson?!
Eja pra, në rrugën e askundit,
në barin e dytë djathtas.
Nuk ngatërrohesh mos ki frikë.
Nëse nuk më gjen mua,
do të gjesh vetveten…

 

NOAPTE

Două pete albe
Fug spre cerul negru.
Se urmăresc una pe cealaltă
Precum valurile în iernile aspre …
Noapte …
Oamenii vor să albească cerul.
Cu un bici alb
Provocând stelele.
Picură pe pieptul meu,
Ca laptele lehuzei
Lacrimile stelelor
Și îmi oferă șiragul acestei nopți …

 

NATË

Dy njolla të bardha
Vrapojnë në qiellin e zi.
Ndjekin njëra- tjetrën
Si dallgët në kreshpërim dimri…
Natë…
Njerzit duan të zbardhin qiellin.
Me kamzhik të bardhë
Gjuajnë yjet.
Pikojnë mbi gjoksin tim,
Si qumësht lehonie
Lotët e yjeve
Dhe më dhurojnë gjerdanin e kësaj nate…

 

Oana Anca Mihaela Glasu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s