Kalendari poetik: Giuseppe Gioachino Belli (1791-1863) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Giuseppe Gioachino Belli

Kalendari poetik: Giuseppe Gioachino Belli (1791-1863)

Poeti italian u lind më datën 7 shtator 1791 në Romë, ku edhe vdiq në moshën 72 vjeçare. Shkroi edhe në italishten standarte, por kryeveprat e tij, 2279 sonetet romaneske, i shkroi në gjuhën e popullit, në të folmen e Romës. Në ato sonete, me një gjuhë të hidhur, shpesh me humor të zi, sulmon ashpër pushtetarët, gjykatësit dhe klerikët e korruptuar. Nga frika mos cënohej karriera e birit të tij të vetëm, para se të vdiste, i la detyrë atij t’i digjte ato sonete; i biri nuk e përmbushi vullnetin e të atit dhe vite më pas, stërnipi i tij i botoi të gjitha. Sonete të zgjedhura të tij janë përkthyer në disa gjuhë, kam edhe unë disa prej tij në shqip, kuptohet, në të folmen e Tironës, qi i bje bidivi asaj të Romës. Ja përzgjedhja ime sot:

KRIJIMI I BOTËS

Kur sajoj Zoti botën m’ate vakt,
Ne m’e gadit, gjol pati sa m’u dhi.
E boni për qef, t’modhe, rrumullak,
Tamon si me qen nji kokërr shalqi.

Boni dill e honë, mrapa tokën krejt,
Për havà, nji tuf yje për marak:
Nolt zogjt, hajvonët n’midis, peshqit m’det:
Mrapa mbolli pemët e tha: “Majaft”.

A, boni robin, se harrush me thonë,
Me Adamin, Evën, e sajoj çiftin;
Por i naloj me prek nji koqe mollë.

Amo, nji t’i pa qi mollën kafshun,
Sa i ka hongër gërrmozi gërthiti:
“T’gjith’ knej e mrapa, e keni m’tollum”.

 

©Shqipëroi: Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s