Kalendari poetik: Mario Benedetti (1920-2009) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Mario Benedetti

Kalendari poetik: Mario Benedetti (1920-2009)

Sot, më 14 shtator, është 100 vjetori i lindjes së Mario Benedetti-t, poet, eseist, shkrimtar dhe dramaturg uruguaian. Prindërit e tij qenë mërgimtarë italianë; për mbijetesë filloi punën qysh në moshën 14 vjeçare dhe arriti me qënë ndër poetët më të dëgjuar latino-amerikanë. Pas grushtit ushtarak të shtetit të vitit 1973 u detyrua për shumë vite të jetonte larg Uruguajit. Vend i vogël Uruguaji, por ka nxjerrë poetë me famë botërore dhe jo vetëm Mario Benedetti-n, por edhe Idea Vilariño, Eduardo Galeano etj.
Përzgjodha këtë poezi prej tij:

ARMËPUSHIM

E kam të qartë, një fat të zi Zoti më ka caktuar.
S’mund të them mizor. Thjesht të zi.
Papritmas më lejoi një armëpushim.
Në fillim, s’desha ta besoj se qe lumturi.
Me gjithë fuqitë e kundërshtova,
pastaj u dorëzova, e besova.
Por nuk qe lumturi, qe thjesht një armëpushim.

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s