Poštujući prave vrijednosti poželjela sam da predstavim dr. književnosti MAJU HERMAN SEKULIĆ,svjetsku poetsku ikonu i intelektualku bez premca / GORDANA SARIĆ, profesor i pjesnik

 
Poštujući prave vrijednosti poželjela sam da predstavim dr. književnosti MAJU HERMAN SEKULIĆ,svjetsku poetsku ikonu i intelektualku bez premca.
 
Maja Herman Sekulić, čudesna i bajkovita, gotovo nestvarna dama, lijepa kao proljećni dan, sa očima u kojima se more ogleda, osmijehom što nebo zavodi i licem koje kao sunce zrači.A Maja ima nešto što je ka nebu uzdiže i nosi : ima um svjetlosan i blistav, ima mudrost i snagu razuma, ima duhovnost,ima sve što Bog može da podari.
Maja Herman Sekulić postoji da bi joj se divili,da bi obožavali njen duh i njeno sjajno i blistavo djelo.Ona ima čudesnu moć da u umjetnost pretvori sve što zamisli i radi.
To je intelektualka bez premca, modna ikona, kao i globalna ikona poezije, svjetski putnik i ambasador svijeta.Ona je vrhunska pjesnikinja i književnica, romanopisac, esejista i prevodilac.Doktorirala je književnost na Univerzitetu u Prinstonu u Americi, gdje je i predavala, bila je gost predavač na Harvardu,Kolumbiji i Ajovi, a takodje je uredjivala i časopis u Njujorku.Maja Herman Sekulić je i akademik jer je član je Američke Akademije pjesnika, kao srpskog i američkog Pen,a. Trostruki je laureat Akademije Galaksija iz Indije i stalni je saradnik mnogih novina i časopisa. Objavila je zbirke pjesama,romane,kritike, eseje i prikaze,predgovore,kapitalne prevode i kritička izdanja knjiga svjetskih pisaca nobelovaca.A i družila se sa najvećim umovima i Nobelovcima koji su joj se divili i pisali o njoj.
Ne čudi što Maja ima ovoliko dara, što se bavi intelektualnim i naučnim radom ,ako se zna da potiče iz jedne izuzetne porodice intelektualaca,aristokrata i revolucionara.Otac joj je bio jedan od osnivača „Nolita“,djed poznati slikar iz minhenskog okruga a majka joj je studirala na Sorboni.
Veliki pisci i intelektualci su redovno posjećivali njen dom pa je imala odakle da uči i napaja se intelektualnim duhom koji je nadahnjivao i vodio ka njenim sjajnim ostvarenjima.
Vrhunska poezija Maje Herman Sekulić, kao i eseji i romani prevedeni su na 25 svjetskih jezika a njen posljednji roman „Ma belle“ ušao je u uži izbor na Ninovu nagradu i kandidovan je za nagradu grada Dablina. Knjiga „Skice za portret“ je na spisku obavezne literature na fakultetima.
Maja Herman Sekulić živi u centru Njujorka sa mužem takodje izuzetnim intelektualcem, svjetski priznatim dizajnerom i arhitektom, a naravno često je i u svom rodnom Beogradu kome se uvijek rado vraća.
Majino sjajno djelo je dostojno divljenja i dubokog poštovanja. Ima još mnogo toga da se kaže o ovoj divnoj dostojanstvenoj i vrhunskoj intelektualki a ja sam dala samo osnovne naznake da se sagleda njena ličnost i djelo.
Ponosna sam što mi je prijateljica i željela sam da je predstavim baš ovako kako sam i napisala.
 
 

GORDANA SARIĆ, profesor i pjesnik  

NIKŠIĆ

CRNA GORA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s