Kalendari poetik: Fernando Pessoa (1888-1935) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Fernando Pessoa
 
Kalendari poetik: Fernando Pessoa (1888-1935)
 
Shkrimtari dhe poeti i madh portugez vdiq 85 vite më parë, më 30 nëntor 1935; kritiku letrar Harold Bloom i cilëson Pessoan dhe Nerudën si poetët më përfaqësues të shek. XX. Meqë jetoi pjesën më të madhe të rinisë në Afrikën e jugut njohu anglishten, gjuhë nga e cila përktheu autorë të mëdhej në gjuhën portugeze. Wikipedia ka material të bollshëm për artistin e madh, edhe unë kam jo pak prej tij, kështu që po kaloj menjëherë te njëri prej shqipërimeve që kam nga i madhi Pessoa:
 
 
PASTAJ DO TË MË KUPTOSH
 
I quajnë “epshorë”…
Ata njerëz
që me ndjenjat të gjitha t’i japin:
Shpirt, zemër, mëndje.
Ata që, sa hyjnë në jetën tonë,
kthejnë gjithçka përmbys,
ata që i ndjen brenda në mish…
që deri në palcë i ndjen,
ata që pasionin
e kanë qëllim të jetës…
ata me të cilët dashurohesh…
 
Eh, gjeje një herë dhe ti!
Pastaj do të më kuptosh.
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s