Qershori në Itali – Ekspozitë nderkombëtare e poezisë dhe artit / Nga Agron Shele

invito-mostra

Qershori në Itali

Ekspozitë nderkombëtare e poezisë dhe artit

 

Nga:  Agron Shele

 

 

Shoqata “Arte BO “ Bolonjë organizoi eventin kulturor nga dt 4 deri në 18 Qershor 2016 në qytetin e Bolonjës,  Itali aktivitetin kultuor me poetë dhe piktorë  nga vende të ndryshme të botës. Kryetari i shoqatës “ Arte Bo”  Roberto Lacentra përfshiu në këtë projekt dhe bashkëpunoi me poeten Claudia Piccinno, të cilët  nëpërmjet këtij takimi dhe ballafaqimi të artit poetik me pikturën donin të sillnin në vëmendje arsyen dhe besimin e thellësisë së potencialit krijues me konceptin dhe kufijtë e urave ndërlidhëse për një botë ndryshe.Nën arkadat e kuqe të Bolonjës do të vinin autorë dhe piktorë nga vende të ndryshme, konkretisht : Sevan Appavoo ( Mauritius), Melinda Barwanietz ( Germany),  Deepa Bauhadoor (Mauritius ), Michael Cheung ( Hong Kong), Alice Alicja Cieliczka ( Poland), Juleisy Cruz Lezcano ( Italy), Anneli Di Francis ( Finlanf, Lea Dolinsky ( Israel), Nina Dreyer Henjum ( Norway), Paulo Duarte Filipe (England), Ileana Haber ( France), Ali Hamadi ( Algeria) Marinella Imbalzano (Italy), Jani Jan J (Austria), Maria Karzi ( Greece), Angela  Palese (Italy), Rene Politzer ( Germany), Roberta Lacentra – Artistic Director Atrebo ( Italy), Ashok Bhargava ( Canada), Ester Cecere ( Italy), Romeo Della Valle ( U.S.A), Maria Miraglia ( Italy), Amy Barry ( Ireland), Juljana Mehmeti ( Albania-Italy ), Dalip Khetarpal ( India), Penpen (Philippines),  Enriko Romano ( Italy), Slavica Pejovic ( Serbia), Agron Shele ( Albania-Belgium), Claudia Piccinno ( Italy), Milica Lilic ( Serbia), George Onsy ( Egipt), Yuleisy Cruz Lezcano ( Italy), Roy Mark Azanza ( Philippines), Marcela Vilar ( U.S.A) .

 

 

1934996_101256413224679_8257631_n

Roberto Lacentra

President of ArteBo

 

Gjithë këto prurje letrare bashkohore por me stile dhe perfomanca të ndryshme, si krijuese ashtu dhe kulturale, të unisuar në diversitet e ndryshme, por të unisua përbrenda një universi artistik përbënin jo vetëm gjetjen dhe harmonizimin e ideve kreative, por dhe inkluidimin e njehesuar dhe matur vetëm në një me hapësirën dhe koherencën e sotme letrare. Poezitë dhe pikturat ishin të afishuara në mjedisin e veçantë për këtë event, të shaqeshin në monitor dhe  interpretoheshin nga aktorë të ndryshem, si dhe por dhe shoqëroheshin  nga  sonete të njohura muzikore italiane. Me këtë rast ishte botuar edhe revista kulturore “ June in Italy” e cila përfshinte poezine dhe punimet e gjithë piktorëve të përzgjedhur për këtë aktivitet ndërkombëtar. Parathënia e kësaj reviste ishte shkruar nga poetja Claudia Piccinno, e cila që në fillim citonte:

Arti bashkëkohor sot ka ngritur të tjera ura komunikimi dhe ështe bërë më global, më i ndjeshëm ndaj fenomeneve shoqërore më universal dhe ka sjellur një komunikim më të madh mes autorëve të cilët nuk njohin as kufij dhe as shtete. Një projekt i tillë si “ June in Italy” synon që nëpërmjet mesazheve poetike të shprehë dhe ngrejë zërin për më shumë paqe, më shumë humanizëm dhe shumë më tepër programe sociale për njërëzit ne nevojë. Artistët janë inspirues të vlerave dhe reagues ndaj çdo atavizmi shoqëror dhe si të tillë ata nëpërmjet poezisë, pikturës, apo sklupturave realizojnë dhe përcjellin ngjyrimet e botës së sotme përjetuese.

Për ilustrim po ndalemi në disa poezi të autorëve të ndryshem:

 

 

penpen bugtong

Penpen Bugtong Takipsilim

 

Poezia e Penpen “ Yes i am” është më shumë se një dashuri, një  ide dhe vizion i konceptit të qenësisë si egzistenë, qenësi tërësisht e lirë dhe pa komplekse, në formë dhe përmbajtje të ndërgjegjes dhe hapësirës njeri që kalon caqet e vetë tempujve dhe perëndive, të cilat në kuptimin metafizik nuk do egzistonin pa vetë ideatorin e krijimit nga vetë misticizmi ynë.

 

 

YES I AM

 

yes i am free

yes free for all

i am beyond the walls

beyond the pages

beyond the bitterness of man

i am the best of all

the best of all dreams of all hopes of all wishes

i am the greatest revelation of all-unending-self-discoveries

i am the core of every infinite evolution of existence for perfection

i simply live

f r e e l y

in every birth in every dea.

 

 

i am LOVE

without a temple

without a name.

 

 

 

 

Juljana

Juljana Mehmeti

 

Poezia e Juljana Mehmetit vjen si prelud i dëshirave të fshehta  në forma dhe ideime të ringritura mbi det valësh trazim, zvarritur fjalëvë të përhumbura dhe zhytur ngjirizeve e skutave më të thella të ujrave figurative, të cilat edhe pse të ndrydhura, të përshpirtshme ato tejçojnë imazhin dhe ngjyrimin e vetë ndjenjës dashuri, gjer në përkryerje dhe lartësinë e përsosmërisë  shpirt.

 

 

….Onde nascoste

 

Un mare di silenzio

tra  di noi…

L’affanno racchiuso

tra onde nascoste

trascina le parole

in acque profonde…

Affoga il desiderio

in strazianti sospiri,

soffocando il cuore

bisognoso d’amore..

 

 

 

Dallgë të fshehura

 

Një det heshtjeje

mes nesh…

Psherëtimat mbyllur

në dallgë të fshehura

zvarrisin fjalët,

në ujra të thella.

Fundosur dëshira

ndër ofshama rënkon,

duke ndrydhur zemrën

që dashuri kërkon.

 

 

 

maria miraglia

Maria Miraglia

 

Maria Miraglia vjen me nocionet metafizike, me filozofinë e dervimit mendim e meditim të ricikluar pas tymnajës cigare në mintaurë, por që shkon pas tymnajës shtjellim si sekuencat e një filmi të vjetër që përshfaq fytyrën, buzëqeshjen dhe trishtimin e vetë jetës.

 

 

 

SMOKE CIRCLES

 

A cigarette lighted

in the dark and

the memories of

some others smoked

surface

A puff after puff

and I let me go

looking at the circles

of smoke rising up

listless

in the evening air

to soon after vanish away

Not the memories

flowing in the mind

fresh and clear

as the waters

of a mountain stream

albeit distant

in space and time

Faces of beloved

their shapes

their pleased glances

are there with me

And smiles

sometimes sad

sometimes sweet

appear on my face

in the silence of

the quiet night

And I feel the then emotions.

 

 

 

13241373_1353657987981354_6008377568473308831_n

Slavica Pejovic

 

Slavica Pejovic vjen me farfarmën referuese rreth magjisë, prekjes dhe takimit me të, dhe e mbetur kështu si një jehonë e largët kjo magji tejçohet mbi faqt e një bote, e cila stoliset nga dëshira të përkora por që treten dhe zhduken pa fjalën : Lamtumirë.

 

 

 

Enchantment

 

A touch

Of a smile

Gave

A char

To a salute..

 

And

A world

Farwell

Adorned

By desire…

 

Only

The echo

Remained:

 

 

 

claudia

Claudia Piccinno

 

Claudia Piccinno sjell tjetër kontraste nga ngjyrat e kohëve përjetuese dhe këto nga përtej gjendja si në aborgim, nga përtej jeta, e cila edhe pse simbolikisht e shuar mbart thelbin e vetë qënësisë, shpirtit të konvertuar në pasqyrë rrëfyese të kuptimit dhe misionit që mbartin pafundësisht gjurmët e shndritshme të vetë  jetës.

 

 

If that night

 

I had noticed

That I was already dead inside

I would have felt less those beatings

If alive

I had screamed my contempt,

I would have saved

My self esteem

A long ago.

 

I feed myself with dependence

Convincend it was only

Belonging…

I have walked barefoot

Inside my essence

To comb bald heads

Behind matt wondows glasses.

 

 

 

 

10411285_739989726076495_3305862938268067279_n

Ester Cecere

 

Ester Cecere lakonizon nëpërmjet ftohtësisë veri të akullt dhe delikatesës luleborë që në kompozicion dhe ide të përgjithshme paralelizon qëndresën dhe fuqinë e brishtësisë lulejetë ndaj pamundësisë dhe perdeve të pamëshirshme të dimrit, të cilat kërkojnë të venitin  e rrëmbejnë çdo gjurmë të dikurshme nga shkëlqimi petalejetë.

 

 

 

The snowdrop

 

The winter didn’ t win you

On the steep slope

Even more ruthless.

Nor the blanket of snow

Hardened by the mistral

Has stopped you

You melted the crystals

Of your icu blanket,

Fragile

Yet srtong

You were outcropping.

 

 

Nën këtë lajmotiv vijnë dhe poetët e tjerë apo piktorët që kanë dizenjuar më telajon ngjyrë muzikalitetin e vargjeve të tyre dhe të gjithë si yjet e një kostilacioni të madh edhe pse të zbehtë nga largësitë që vijnë shkëlqejnë gjithmonë e më bukur errëtisë së netëve që pragshekujt kanë ngritur.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s