Kalendari poetik: Nicanor Parra (1914-2018) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Nicanor PARRA

Kalendari poetik: Nicanor Parra (1914-2018)

Më 5 shtator 1914 u lind Nicanor Segundo Parra Sandoval poet, matematicien dhe fizikant kilian. Vepra e tij poetike pati ndikim të fuqishëm në letërsinë latino-amerikane. Mbahet nga kritika letrare si babai i ‘antipoezisë’ dhe ndër më të shquarit poetë bashkëkohës. Poezia e tij u ndikua nga veprat e T. S. Eliot, Ezra Pound dhe Walt Whitman. Fillimet e tij si poet shkojnë në vitin 1937, pra mbi tetëdhjetë vite krijimtari poetike, prej profesorit të fizikës dhe matematikës, që la gjurmë të thella në poezi. Ndrroi jetë janarin e shkuar. Ishte pothuajse 104 vjeç. Kjo është përzgjedhja ime për sot:

DOLLIA E FUNDIT

Duam s’duam,
Vetëm tri mundësi na mbeten:
E shkuara, e sotmja dhe e ardhmja.
Prit, prit, se tri nuk janë
Sepse si thotë një filozof
E shkuara iku, vajti
Prej saj vetëm kujtimi mbetet:
Trëndafilit të shkundur
S’mund t’i kërkosh petal tjetër.
Pra, kartat që na mbeten
Qenkan vetëm dy:
E sotmja dhe e nesërmja.
Prit, as dy nuk janë
Është vërtetuar
E tashmja nuk egziston
Sepse kalon një çast dhe e shkuar bëhet
Ja, trak! dhe shkoi…si rinia.
Po t’i bëjmë mirë llogaritë
Mbetet veç e nesërmja:
Dhe unë e ngre kupën
Për këtë ditë që kurrë nuk vjen
Por është e vetmja gjë
që kemi vërtet.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s