Poezi nga Sejdi BERISHA

Poezi nga Sejdi BERISHA
 
 
NËSE KËNDON, KËNDO BUKUR
 
Mëso për rrënjët
Se qëndresa e Rrapit
Plleshmëri toke bëhet
E shenjtërohet Liria
Shiko qiellin atëherë
Edhe detin si merr frymë
Bjeshkën e veshur
Me historinë e saj
Erërat çajnë ballin
Shpërndajnë polen lumturie
 
Këndo për trungun
Se rrënjët marrin lëng dashurie
Kurora rebelohet
 
Nëse këndon
Këndo bukur
 
 
 
VARRIN DJALIT PËR T’IA GJETUR
 
Gjaku zbret në fotografi
Si etja për tokën e djegur
Nëpër shekuj kënga valëvit flamurin
Erdhi pranvera
Për të na kujtuar emrin
 
Ndryshe gufoi bari në këtë stinë
Me aromë lulëkuqesh
Gjyshja bredh me nipa
Varrin djalit për t’ia gjetur
Për t’i rrëfyer atij
Janë këta burrat më të mëdhenj
Që kanë ngelur në shtëpi
Me ëndrrat e tyre përrallore
Kala do ta bëjnë historinë
 
Nipat marrin krahë
Për varret e humbura
Në lartësi kërkojnë frymën e tokës
 
 
 
ME DHEMBJEN E NËNËS…
 
Shikoj në pasqyrë
Udhëtim i gjatë
Deri në damarët e dritës
Shikimin kthej prapa
Gjaku s’është therrë që mbin
Kohë që oshtinë
Dielli droçkë mund të bëhet
Për zemrën e tokës
 
Shtëpia jote, o bir
Ka burra të mëdhenj
Fëmijët e tu i ka
Pra, fli qetë me dhembjen e nënës
Me premtimin e brezave
Në tokën e sertë
Në lulishten e etur
 
 
 
E, MOJ TOKA IME…
 
Më panë me çekan
Thanë, kullat do t’i rrënojë
Më hetuan me shkallë në duar
Do ta kap qiellin-thanë
 
Me laps dhe fletore isha
Hafije do bëhet-pëshpëritnin
Edhe do libra e çantë me vete
Mbledh shënime të këqija-kujtuan
 
Dikur me flokë të thinjura shëtisja
Thanë…
E ka munduar kokën me gjëra të huaja
Më panë të kërrusur
Mëkatet e kanë rënduar-zëshëm menduan
 
Të shtrirë më ëndërruan
Thanë…
Nuk është i sëmur-shtiret
Fytyrë dyllë e pa frymë
Ruajuni se çohet lugat-s’i besohet
 
Thanë e ç’nuk thanë
Vulën i dhanë
E, si të zgjidhet ky nyje
Thanë…
Tash s’na intereson
E, moj Toka ime…
 
 
 
MOS E PRIT PRANVERËN
 
Mos e prit pranverën
Asnjë stinë mos e prit
Se rrugëtimi është madhështi
Mos i ngushto rrugët
Se kënga dhe vargu na çmendin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s