Kalendari poetik: James Montgomery (1771-1854) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

James Montgomery

Kalendari poetik: James Montgomery (1771-1854)

Poet dhe botues skocez, u lind më 4 nëntor, është autori i hymnit kombtar të Skocisë. Sjell këtë poezi prej tij:

RRUFE NË MESNATË

Rrufe në mesnatë! – u bë ditë
Që të verbërit i solli sytë
Dhe pastaj terri dhjetfish u shtua;
Pastaj një bubullimë na shkundi;
Vesh i shurdhit papritmas u zgjua
Më pas, si në varr të thellë humbi:
Një engjëll mbi shtratin tim kaloi,
U ra burive dhe fluturoi.

Jeta njësoj: çfaqemi aty,
Në tok’e qiell hedhim një sy
Veç një çast është, pastaj ka shkuar!
Shpres’ e famës poetin mashtron,
Këndon ca kohë dhe pastaj shkon,
Një emër mbetet, për t’u harruar,
Jeta:
Veç sa një shkrepëtimë rrufeje;
Fama:
Bubullimë lëvdatash pasvdekje.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s