Kalendari poetik: Sophia de Mello Breyner Andresen (1919-2004) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Sophia de Mello Breyner Andresen

Kalendari poetik: Sophia de Mello Breyner Andresen (1919-2004)

Sot, më 6 nëntor, është 100 vjetori i lindjes së poetes portugeze, e nderuar me çmime të shumtë për poezitë e saj. Prej vitit 1947 deri më 1999 botoi pesëmbëdhjetë përmbledhje poetike. Babai i saj qe danez, me mbiemrin Breyner, familja e saj qe me prejardhje aristokratike; përkrahu Monarkinë kundër diktaturës së Salazarit, por u shkëput shpejt nga politika dhe iu kthye poezisë dhe përkthimit të Dantes e Shekspirit. Ja një shqipërim i ri prej saj:

DETI

Nga gjithë bota unë dua
Dashurinë më të zjarrtë e të kulluar
Plazhin e shkretë, të magjishëm dhe ranën
Ku njësh bëhem me detin, erën, hanën.

Miris pemët, tokën dhe erën
Që me kundërmime ka mbushur kjo pranverë
Këtu i dua, për vete t’i kem menjëherë
Nga dallgët e egra dua duhinë
Që drejt yjeve ngrihet si një klithmë.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s