Kalendari poetik: Nuruddin Farah 24 nëntor 1945 / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Nuruddin Farah

Kalendari poetik: Nuruddin Farah 24 nëntor 1945

Shkrimtar bashkëkohës somalez. Ka botuar romane, poezi, pjesë teatrale, që kanë si temë kryesore Somalinë postkoloniale. Ka fituar çmimin Neustadt International Prize for Literature për krijimtarinë letrare. Ja një poezi nga shkrimtari somalez:

LIRIA

Disa frikë kanë nga dritë
e arësyes,
të tjerë kanë frikë nga drita
irracionale e shpirtit,
të sigurtë ndjehen vetëm
në burgun
dogmatik që kanë ndërtuar
dhe atje, të rëndësishëm ndjehen
përpara
vetes dhe të tjerëve,
kujtojnë se Dije dhe Pushtet
është veç lufta mes tyre,
heqin dorë së qëni njerëz,
në mëndje dhe në zemër,
si zogj në kuvli mbeten, pa e ditur,
se megjithatë, porta është gjithmonë hapur,
dikush ka fluturuar jashtë dhe këtë
vetëm ai e di.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s