Kalendari poetik: Rainer Maria Rilke (1875-1926) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Rainer Maria Rilke
 
Kalendari poetik: Rainer Maria Rilke (1875-1926)
 
U lind 145 vite më parë, më datë 4 dhjetor 1875, shkrimtari dhe poeti çek Rilke (aso kohe Çekia bënte pjesë në Perandorinë austro-hungareze). Emri i plotë i tij është René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke. Shkroi në gjuhën gjermane dhe sot, sipas kritikëve letrarë, mbetet ndër më të mëdhejtë nga shkrimtarët e gjuhës gjermane të shekullit XX dhe Rilke llogaritet si poet austriak. Përzgjodha këtë shqipërim nga poezitë e tij:
 
 
ZOTI
 
Mos prit të vijë Zoti tek ti
dhe të thotë: ja ku jam.
S’ka asnjë kuptim
që Zoti të vërtetojë fuqinë e tij.
Ndjeje në frymën që merr e nxjerr
dhe kupton që je.
Kur zemra të përflaket dhe ti s’di përse,
dije, është Ai, që brenda teje flet.
 
© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s