PUBLIKOHET NR. 28, ILLZ – REVISTË LETRARE E TIRANËS / Drejtor: Izet Duraku & Kryeredaktor: Rexhep Shahu

 
 
PUBLIKOHET NR. 28, ILLZ – REVISTË LETRARE E TIRANËS
 
Hyri në shtyp nr. 28 i “illz” – Revistë letrare e Tiranës, revista që perfshin ne 248 faqet e saj 73 autore nga Shqiperia, Kosova, Maqedonia, Mali i zi, nga vendet e Ballkanit, Europa e Amerika me perkthimet e 10 perkthyesve te njohur. Me shume se ne numrat e tjere ne kete numer kane vend poetet nga vende te ndryshme ne raport me krijuesit burra.
 
Sponsor: Flamur Hoxha
Drejtor: Izet Duraku
Kryeredaktor: Rexhep Shahu
 
Botues: Klubi i Poezisë, Tiranë
Arti grafik: BoV Desing – Blendi Shahu
 
ISSN 2520-7571
 
 
P ë r m b a j t j a e nr. 28, “illz” – Revistë Letrare e Tiranës
 
Boris Pasternak – Si bisha …/ 3
 
F a q e t e R e d a k s i s ë
 
Roland Gjoza – Sa fiton shkrimtari ? / 11
 
R e t r o
 
Jeronim De Rada – Këngët e Milosaos… (Tri Këngë) / 15
 
S t u d i o
 
Harold Bloom – Nuk ka një të vërtetë, eshtë vetëm vetja jote – Intervistë e Harold Bloom me Jennie Rothenberg – Perktheu Granit Zela / 21
William Faulkner – Një fjalë për shkrimtarët e rinj – perktheu Granit Zela / 26
Robert Pinski – Mitet e studios – Perktheu Florans Ilia / 29
 
P e r s o n a l i t e t i
 
Botime të shkrimtares Mimoza Ahmeti / 34
Mimoza Ahmeti – Të dua, Adlia – Ich liebe dicht Adlia! / 35
Mimoza Ahmeti – fragmente nga libri Tregimet e civilizimit / 50
Mimoza Ahmeti – Vend për njerëz – (Homazh dashurie për Josefinë Hawelka) / 53
Mimoza Ahmeti – “Divorc” në Seegasse 21! / 57
 
I n m e m o r i a m
 
Salih Kabashi – me Adem Istrefin, nëpër natë e nëpër jetën e tij, nga Tirana në Gjurakovc – (Me rastin e vdekjes së shkrimtarit) / 65
Roland Gjoza – Fasli Halitin / 68
 
T ë  F t u a r
 
Luise Glück – Monolog në orën 9 të mëngjesit – Përktheu Natasha Lako / 75
Frederik Holderlin – Poezi e vjeshtës – Përktheu Natasha Lako / 75
Emili Dikinson – Me ty nuk do të mundja të jetoj, – Përktheu Natasha lako / 76
Fernando Pessoa – Autopsikografia – Përktheu Natasha L:ako / 77
Seint Xhon Perse – Poeme per te huajin 1942 – Përktheu Natasha Lako / 78
Alain Bosquet – Nesër pa mua… – Përktheu Luan Rama / 79
Wisława Szymborska – Fundi dhe fillimi – Përktheu Vlora Konushevci / 83
Tristan Cara – Nata gërvish në derë – Përktheu Ramadan Musliu / 85
Dimitra Kotula – Është drita që bie në dritë – Përktheu Ramadan Musliu / 89
Koen Stassijns – Tulipanët – Përktheu Albana Shala / 91
Gabriel Garsia Markes – Heminguei im – Përktheu Namik Dokle / 92
Rafael Alberti – Një fantazmë sillet mbi Europë – Shqipëroi Ramadan Musliu / 95
Lidija Dimkovska – Udhëtari – Përktheu Ramadan Musliu / 97
Adisa Bašić – Breaking News – Përktheu Ramadan Musliu / 100
Khalil Gibran – Aforizma – Shqipëroi: Luan Rama / 103
Aleksandar Qotriq – Aforizma – Shqipëroi: Mustafa V. Spahiu
Ana Blandiana – Borë me armiqësi – Shqipëroi Ramadan Musliu / 108
Erich Fried – Fluska sapuni – Shqipëroi Ramadan Musliu / 111
Ayten Mutlu – Papritur – Shqipëroi Ramadan Musliu / 112
Tadeusz Różewicz – Vajtim – Shqipëroi Ramadan Musliu / 115
 
T ë  Z g j e d h u r
 
Balil Gjini – Nënë / 119
Agron Tufa – Basti / 121
Sabit Rustemi – Ali Podrimja eshtë fajtor / 123
Donika Dabishevci – E para ishte kanga / 125
Zija Çela – Udhëtim me rrotullim / 128
Sofia Doko Arapaj – Def i lehtë binte në gjoksin tim / 130
Alisa Velaj – Një arie e pakënduar / 133
Teuta Sadiku – Përralla pa fund / 137
Albina J. Gjergji – Kjaj, kjaj, kjaj / 139
Suzana Zisi – Nuse vjeshte… / 143
Ervin Hatibi – Toleranca në pyll / 147
Ledia Dushi – Nata del prej avujsh t’përroit / 149
Viron Kona – Dolli për babanë e Çu En Lait / 151
Ardita Jatru – Bri meje marshon pikëllimi / 154
Manjola Brahaj – N’kryqin e syve tu / 158
Mirela Papuçiu – Ka kohë që gdhihet natë / 160
Lindita Ahmeti – Retë veshur në të përhimë / 162
Natasha Lako – Nobelizmi dhe antinobelizmi poetik / 165
Nurie Emrullai – Nëse dhe lutjet i mund harresa / 169
Faruk Myrtaj – Nëse s’je Juda… / 172
Elida Rusta – Na duhena bukur / 177
Fatmir Sulejmani – Shpirtrobi / 181
Ilire Zajmi – Rregullat e lojës / 183
Ilir Kadia – Nga vjen kjo erë e qelbur? / 185
Edmond Shallvari – Tjetërvetja / 187
Fadil Halimi – Ëndrrat e ndaluara / 191
Gentiana Kone – Kujtime rrokullisëse / 194
 
P e r s o n a l i t e t
 
Veprat e shkrimtarit Murat Isaku / 198
Murat Isaku – Fragmente nga veprat / 199
Murat Isaku – Kisha vdekur ditën e enjte / 201
 
P l u s
 
Teuta Dhima – Parfum valësh / 211
Eltona Lakuriqi – Promemoria E Fishtës… / 212
Ukshin Morina – Tabllo e ikjeve të mia / 213
Natasha Çera Duriçi – Hala shiu mungon / 214
Zhaklinë Saliasi – Brigjeve të zemrës / 215
Ersid Karaj – Për diku larg do të nisem / 216
Teuta Anif Muji – Mbretëresha ime / 217
 
N ë  t a k i m  m e  s h k r i m i n
 
Bruno Shultz – Mitologjizimi i realitetit – Përktheu Agron Tufa / 221
John Updike – Rëndësia e shkrimësisë – Përktheu Granit Zela / 223
Agron Tufa – Një Poezi e Pasternakut/ 226
Margaret Atwood – Distopia e harruar që frymëzoi George Orwell-in dhe mua – Përktheu Granit Zela / 228
Shaban Sinani – Punove Vërtet Si Mjeshtër! – Libri Fundi i Fillimit dhe Fillimi i Fundit i Dhimitër Anagnostit / 232
Fatmir Minguli – Koncepti i pёrsosmёrisё nё poezinё e Rexhep Shahut – (Meditim kritik mbi vёllimin poetik “Dita E Gjashtё” tё Rexhep Shahut, Klubi i Poezisё, Tiranё, 2020) / 235
Anton Nikë Berisha – Rreth librit “Ibrahim Rugova, Vigani i brishtë i Kosovës” i Autorëve francezë Jean Yves Carlen, Stève Duchêne Dhe Joël Erhart / 238
Salajdin Salihu – Harta shpirtërore e Murat Isakut / 243
—————
e-mail: revistaillz@yahoo.com ose klubipoezis@yahoo.com
 
B O R D I:
 
Ak. Floresha Dado; ak. prof. dr. Francesko Altimari; ak. prof. dr. Matteo Mandala’; ak. Mehmet Kraja; ak. Shaban Sinani; ak. Vasil S. Tole; prof. as. dr. Elindë Dibra (Ramadani); prof. Eqrem Kryeziu; prof. dr. Fatmir Sulejmani; prof. Dr. Gëzim Aliu; prof. dr. Gëzim Rredhi, prof. dr. Xhavit Beqiri; dr. Ermira Ymeraj; dr. Nezir Bata; dr. Luçiano Boçi; dr. Salajdin Saliu; Agron Tufa; Anton Gojcaj; Ben Andoni; Beti Njuma; Dinos Koubatis; Fahri Musliu; Flutura Açka; Granit Zela; Iskra Geshovska; Lazer Stani; Luan Rama; Luljeta Lleshanaku; Skënder Zogaj; Vahid Hyzoti; Xhevdet Bajra; Zija Çela.
————–
illz – Revistë letrare e Tiranës e gjeni ne cdo kohe dhe gjithe numrat e saj ne Librari Art’s
prane ish stacionit te trenit ne Tirane, ne Prishtine ne librari Artini dhe ne eBoook ne gjithe boten ne dy librarite me te medha dixhitale:
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s