Frederik Rreshpja, njeriu që s’e kuptuam kurrë… / Nga Nuhi Sadiku

Frederik Rreshpja, njeriu që s’e kuptuam kurrë…

 

Nga Nuhi Sadiku

Ka kohë që jam njohur me poezinë e Rreshpes. Qëkur kam qenë fëmijë. Madje, më kujtohet se poezinë për nënën e kisha mësuar përmendësh dikur kah klasa e katërtë a e pestë, por çuditërisht e kisha harruar se ajo poezi mbante autorësinë e Rreshpes. Nuk ka një vit prej që e kuptova këtë fakt.
Dikur për mua nuk ishte tjetër gjë, veçse një poet i zakonshëm. Si krejt poetët e botës. Tek vonë, si tip i ndjeshëm dhe emocional, person që bashkëndjej gjithmonë me të dobëtin, sesi m’u dha që t’i rikthehesha hulumtimit dhe gjurmëve të tij. Ndoshta magjia rreshpjane më tërhoqi. Më kujtohej vetëm si emër. Hulumtoj në internet dhe gjej pak poezi. Them: askush nuk interesohet për poetët e vërtetë. E ndjeja që me Rreshpen nuk do të ndahesha lehtë. Nuk do të ndahesha kurrë më. Pak para se të gjej disa nga poezitë e tij, marr dhe lexoj për të. Më këputen dy këmbët kur e shoh se Rreshpja paskësh vdekur në vitin 2006 dhe unë se kam kuptuar. Ndoshta, edhe s’kam patur ndonjë faj, se po atë vit, unë kisha jo më shumë sesa tetë vjet.
Marr dhe lexoj krejt çka ka në internet për Rreshpjen, hulumtoj deri në vrimën e fundit. Lexoj poezitë, dëgjoj poezitë e deklamuara, artikujt për të… se a mos kishte shumë?
Tashmë jetoja me Rreshpen në çdo frymë dhe sa herë që përmendej poezia, koka ime bluante një emër: Fredi Rreshpja.
***

Në janar të vitit 2016, vendos që të konkurroj te ora letrare „Pena e flakës 2016“. Ndër të paktët organizime letrare që unë merrja pjesë. Vendos që të dërgoj poezinë „Enigmë“ (poezi kjo e shkruar si pesëmbëdhjetë a gjashtëmbëdhjetë vjeçar, nuk jam i sigurtë). Nuk vonon shumë dhe marr konfirmimin se poezia ime është pranuar për lexim në mesin e njëzetepesë poetëve nga mbarë trojet shqiptare. Teksa, lexoheshin emrat e jurisë, aty dëgjoj një emër që s’e kisha dëgjuar më parë: Petrit Palushi. Ora letrare mbaron dhe kthehem në shtëpi. Hyj në internet dhe bëj një kërkim „Petrit Palushi“, i dërgoj një ftesë për miqësi virtuale. Së andejmi, publikoj poezinë që e kisha lexuar në orën letrare dhe ja, më komenton Petrit Palushi: „Më pëlqeu kjo poezi. E pata nda në 5-en fituese ku unë isha në juri. Ka kohë, fiton herë tjetër. Rëndësi ka që di të shkruajë. Me durim, me zgjerim kulture. Kam besim te ky djalosh.“
Më vete them: e arrita qëllimin. Tekefundit, ç’më duhej çmimi nëse askujt nuk do i binte në sy dhe s’do i tingëllonte në vesh poezia ime. Unë nuk shkruaja, nuk shkruaj, as që do të shkruaj për çmime. As nuk shkruaj që të botoj. Unë shkruaj për vete. Dhe pse publikoj ndonjëherë diçka nga shkrimet e mia? Që të zbrazem. Si njeriu i katandisur në mjerim, që qan për ta lehtësuar dhimbjen.

Frederik Rreshpja

Nuk shkon shumë kohë dhe marr vesh që po i njëjti njeri, P.P, paskësh shkruar një libër jo të shpeshtë në letërsinë tonë, me një stil tepër të rrallë: Frederik Rreshpja, që s’e kuptuam kurrë.
Turravrap, u futa në internet për të gjetur fragmente nga ky libër. Gjej pak. Jo aq sa dua. Shumë herë kurseja që ta bleja. Nuk gënjej. Madje, edhe u pata nisur ta blej, po rrugës pashë një lypës që më ngjante në vet protagonistin e librit, Rreshpen. Vendos që t’ia jap paratë e librit. Se kështu, ndoshta do më donte Rreshpja më shumë.
Shkon shumë kohë dhe unë mbes vetëm me thërrimet që gjeja nëpër internet për Rreshpen dhe për librin në fjalë.

Shumëherë, u mata që t’ia kërkoja vet autorit që këtë libër së bashku me disa nga librat e tij autorialë dhe dy vëllimet e „Ushtari i mirë Shvejk“, të m‘i nisë me postë.
Për pak të harroja, Petrit Palushi në një postim timin se „a ka mundësi dikush të m’i huazoj këta libra, pasiqë nuk i gjeja askund“, më komenton që „në mundësinë e parë do t’i kisha“ nga ai.
Po si tip i ndrojtur dhe i mbylltë që jam, hezitova. Nuk i dija edhe mundësitë ekonomike të tij. Këto të fundit nga kanë kufizuar të gjithve. Prandaj, vendosa ta pres rastin tim. Megjithëkëtë, isha i sigurtë: këtë libër do ta lexoja.

***

Vazhdoj të publikoj shkrime nga Rreshpja më shumë, por edhe nga Havzi Nela në facebook. „Pa pritë e pa kujtue“ siç do të thoshin këndej nga Kosova, më shkruan në facebook, miku dhe bashkëfshatari im, Faik Ramadani dhe më thotë: Kam këta libra. Nëse ke dëshirë, t’i huazoj.
Sa s’fluturoj nga gëzimi.
I them: në rregull. Mirëpo, e informoj se për një kohë të pacaktuar, për arsye të studimeve, unë kam ndërruar vendbanim. Nuk jam më në Pjetërshticë, po në Fushë Kosovë.
Në rregull, më thotë, kur të jesh këtu më trego dhe takohemi.
***

Sot, në ditën e njëzetegjashtë të marsit, vendos të shkoj në Pjetërshticë dhe i shkruaj Faikut. Vendosëm të takoheshim tek Restaurant „Kroni“. Më pret dhe shkojmë me veturë. Unë ulem prapa dhe menjëherë sytë më shkojnë te libri. Një vezullimë e lehtë ma kaplon brendësinë. Hyjmë te “Kroni“, porosisim “Machiato“ dhe fillojmë të bisedojmë për tema nga më të ndryshmet. Shkon një orë… Nuk gënjej. Në mes të bisedave mendja më shkonte te libri dhe nuk më pritej që të shkoj në shtëpi të lexoj nga ai libër. Por, biseda përsëri më kaplonte (kush më njeh, e di që unë jam në gjendje t’i flas dikujt ditë e natë për poezi, letërsi, filozofi e politikë, sikur ta gjeja dikënd që do të më dëgjonte. Faiku është nga të tillët. Më dëgjon pa më ndërprerë). Kthehem te shtëpia në katun, më dërgon Faiku me veturë, fillon një shi i rrëmbyeshëm nxitimthi dhe menjëherë nisem për Fushë Kosovë. Ulem në ulësen e prapme të veturës dhe i lus të tjerët të mos flasin. Më dëgjojnë por nganjëherë sikur padashje e thejnë premtimin.
Hyj në banesë dhe mbyllem në dhomë. Më thërrasin për darkë dhe ju them: darka pret, ky libër dhe ky poet nuk presin.
Më vijnë ca të afërm si musafirë, por unë rri i mbyllur në dhomë. Librin e lexoj në shpejtësi të dritës dhe vendos të shkruaj këtë ese a quajeni si të duani, se nuk munda të duroj pa përshkruar diçka.
Shumëkush edhe mund të më konsideronte si të çmendur e të sëmurë. Dua t’ua bëj me dije se sëmundja ime ka një emër, siç do thoshte edhe

P.P: Frederik Rreshpja, njeriu që s’e kuptuam kurrë…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s