Poezi nga Manushaqe Toromani / Shkëputur nga vëllimi poetik “Arratisur me muzgun”

Poezi nga Manushaqe Toromani
 
 
MALL I QYTETIT TIM
 
Qyteti im
vite larguar prej teje,
harruar larg,
shpesh për ty kam mall.
Dashurinë e parë ta rrëmbeva
ashtu fshehur mos bëhesha me fjalë,
dëshirave në mbrëmjet
pa hëne e yje.
S’ju vura dot fre,
ndaj të bukura mbeten ditënetët
jetuar rrugëve të tua.
Ka kohë
Tiranës puthem, dashurohem
smogut e rrëmujës
pa pyetur për frikën e pa anë.
Jetoj shpenguar jetën time
“Lirinë”, që vitet e tua s’ ma dhanë
e prap për ty më zë mall.
Qyteti im,
ëndërrvrarë larguar prej teje,
me shpresën se diku tjetër do ti ngjall.
Të mallkova ditën që u largova,
por dije, pa shpirt, veç me fjalë.
Kryeneçe tek ty mësova të jem
e të mos i bindem fatit tim
shpesh mjeran,
dhe dinjitetin, dinjitetin që më dhe
me vete mora
e para të panjohurave, vështiërsive
si më mësove Ti, s’ u gjunjezova.
Kam mall për ty qyteti im.
 
 
 
MOTIV I LASHTË
 
Diku aty jam unë
në një cep të ditës,
ku rrallë ndodh të kthejnë kokën e të më shikojë.
Jam në një çast të natës duke pritur yllin tim.
(Të gjithë thonë kanë yllin e tyre)
Jam në një copëz qiell gri,
ku diellin vonon të arrijë.
Duhet të jem në buzëqeshjen e harruar,
që aq shumë më mungon.
Ndoshta jam motiv i lashtë
ëndërr e çdo kompozitori
e prapë mbetur pa melodi.
Jam…!
Ndoshta jam e tëra harrim
I përkas të shkuarës
e pres më kot të nesërmen të vijë.
 
 
 
RRUGË E GJATË
Këpucët, ato më të lehtat do vesh
Rruga e gjatë këmbet mund të mi vrasë
Diku në një kodër është një pemë e thatë
Do ndalem të më bëjë hije trungu i saj.
Kur të jem shplodhur do marr të tatëpjetën
ngadale do i’ a nis, po s’ di si do më marrë,
si të zbres, aty kalon lumi
do zhytem të lahem, nga pluhuri që mbaj.
Përballë një lëndinë
Do mbledh dhe ca lule
Kurorë t’ ia bëj vetes,
të më duket princeshë.
Ja kam dhe një mal të zhveshur, tëI thate
Më tutje një pyll I dendur
Do lodhem t’i a dalë
Veç egërsirat, tjetër gjë s’ më tremb,
se kur të kafshojnë
dhe shpirti të dhemb.
 
 
 
Poezi të shkëputura nga vëllimi poetik “Arratisur me muzgun”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s