Poezi nga Arqile V. Gjata

Poezi nga Arqile V. Gjata

 

DUA TË FLAS ME TY VLORË

Po mendoj…
Dua të flas me ty Vlorë!
Të ngjisë shkallët e rivierës
të t’vi pranë përsëri me puthjen e kujtimeve
të pështillem me erën e detit,
syri i diellit të më shuaj mallin
për fëmijët e lagjeve ku kam fjetur.

Shfletojeni Vlorën…
do gjeni madhështi, emra stërgjyshërish
e shumë varre të dashuruarish që nuk vdesin!

Shekujve t’u përkulemi,
t’i pikturojmë!
Ato shpesh marrinë flakë
e sytë kureshtarë të kohës
pëshpërijnë nëpër ullishte
dhe rrugët këndojnë këngët e agrumeve.

Për ty Vlorë po plakem,
në çdo fjalë shikoj gjurmët e ecjes
po vij nëpër freskin e reve…
të përtërihem me ty Vlorë!

Vajzat e djemtë e tu mbajnë bukurinë
tënde nëpër duar.
Nga pikëllimi poetët
harruar ullishtave të moçme
po mbjellin pisha,
të mposhtin druvarët
dhe unë në udhëtim
po i shkruaj letrën e dashurisë
qytetit tim…!

 

NGA MEMORJA E LARGËT!

Nuk di kush ka lindur i pari në botën tonë,
as të vdekurin e parë…askush nuk e di?
Të gjithë puthën-njeri tjetrin!
Vend banimi i të parit
ende nuk ka atdhe,
t’i falesha, t’i flisja me shpirtin tim!

Më i bukuri,
dhe sot jeton, diku nën tokë…
Ai! Ishte i pari që notoj në det
atë,
askush nuk e pa kur bëri dashuri.
As kur qau, as kur qeshi,
as kur vdiq…

 

DREJT LAKURIQËSISË…

…Po ecim drejt lakuriqësisë,
nën këmbët tona
gjethet i përkëdhelim si piktura.
Çmendurisht po puthim tradhëtitë!
Një tjetër varg,
që se kemi jetuar, do ta zbresim
të zgjojmë dyshimet!

Dorëpërdore, në rrjedhën e lumenjve
…mes erërave të kapim diellin!
Me dëshirë,
ta zhveshim, ta diegim globin,
me hirin e mbetur
plagët të mjekojmë!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s