Cikël poezish për fëmijë nga Nehat Jahiu

Cikël poezish për fëmijë nga Nehat Jahiu
 
PSE VOGËLUSH ?…
 
Pse vogëlush zgjohesh vonë,
gjumash shokët ty të thonë.
Ora e parë të iku me nxitim,
po kush ishe kështu o Trim?
 
Ngjyrë të kuqe i merr fytyra,
Trimi në shkollë pa detyra .
Mësuesja kur e pyet,
ai nuk flet i mbyllë sytë.
 
Shokët e panë me dobësi,
Trim gjumashi,
luan gjithë ditën me qenin e tij.
 
Kështu mësuesja e kuptoj,
së bashku me prindin e qortoj,
herën tjetër të mos gaboj.
 
 
 
FISHKËLLIMA
 
Qetësia prishet në klasë
Këtij Agronit nga habia
I ndihet fishkëllima tek shtëpia .
 
Ndalet mësuesja në qetësi
Kush e bëri këtë veprim fëmijë ?
Të gjithë kokën nga Agroni
A kështu thonë qenka zakoni ?
 
Ju pëlqeu juve nxënës ky veprim
Flisni ju fëmijë pa ngurrim .
 
Të gjithë njëzëri seç pohuan
Ky veprim është skandaloz
Prishet ora nga një fshikulles .
 
 
 
DY SHOKËT
 
Dhe ky lapsi bëhet shkaktar,
dy shokët përplasen me nxitim,
grushtet ndërrohen pa përtim.
 
Ti më vodhe unë të pashë,
pse gënjen o kokëtrashë.
Ku të arrti ty kjo edukatë,
dy shokët hundët i bënë sallatë.
 
Spektator për këta dy shokë,
mollë sherri lapsi u bë,
papritmas në tokë kishte ra.
 
Më vonë shokët u penduan,
se nga hundët na u thartuan.
 
 
 
TË VJEN RADHA
 
Mergita e Yllka,
kurrë nuk flasin fjalë të ndyta.
Ato për çdo ditë,
qortojnë shoqen Meritë.
 
Ke kujdes ti kur flet,
si me megafon.
Zëri yt i lartë,
në mësim na pengon.
 
Kur flet edhe një tjetër,
mos e merr përpjetën.
Dëgjoje deri në fund,
fjala mund të jetë për ndonjë pëllumb.
 
Respekto folësin,
pra mos i ndërhyj.
Se radha vjen,
për ty dhe çdo fëmijë.
 
 
 
DETYRAT E SHTËPISË
 
Sot me gojë,
nesër me shkrim,
për çdo ditë jep detyra mësuesi Agim.
 
Është kjo ese me rëndësi,
të shkruhet në shtëpi.
 
Se këto detyra kërkojnë zgjidhje,
vështroni me kujdes,
ai që do të dijë e merr pesë.
 
Të gjithë mësuesin e kuptuan,
se detyrat duhet mbaruar.
 
Po Lushi që kish bë,
një sy gjumë në klasë.
Esenë e kishte shlyer nga kujtesa,
thotë djaloshi çfarë më duhet mua pesa.
 
 
 
ANKESA E LAPSIT
 
Lapsi ngrit aktpadi,
akuza e tij,
bie në tre fëmijë.
 
Për të parin e thotë troç,
mua më le në shtëpi,
nuk më merr ku kam dobi.
 
Eh, i dyti akuzohet,
se pa nevojë lapsi shkurtohet.
 
Për të tretin flet me trishtim,
më përdor për shkarravinë.
 
Kur fëmijët e kuptuan,
ata shumë u turpëruan.
Këtë herë lapsi ua fali,
vlerën time më kuptoni,
njohurit tuaja nga unë i shënoni.
 
 
 
KUSH E THEU XHAMIN?
 
Ai u bë copë e thërrmija,
nga një rast aksidental,
topi Gimit bëri skandal.
 
Asnjë fajin nuk e pranon,
topi thotë i mërzitur,
shqelmi Gimit i erdhi papritur.
 
Ju fëmijë duhet kuptoni,
në dritare gol mos bëni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s