Kalendari poetik: Xhuzepe Xhoakino Beli-t (1791-1863) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Gioacchino BELLI (1791-1863)

Kalendari poetik: 
Sot, më 7 shtator, është data e lindjes së Xhuzepe Xhoakino Beli-t (1791-1863), poet italian që ka shkruar 2279 sonete në të folmen romaneske; dhe siç e dini dialekti përkthehet vetëm në dialekt….p.sh., nga dialekti romanesk në t’folmen tironse (kryqytet për kryqytet):

MOS E T’HIQ FORT SE KPUTET

Mbi gjon’e gjallë, Adami qe i parë,
ju rrit menja ktit, filloj tu shit pordhë,
s’i përshneste mo, s’i zente me dorë…
si m’i pas të vetët, porsi hyzmeqarë.

Filloj me majt qenin vetëm për të gjujt
kalit i vu shalë, tjerat i myti fare,
lkurat ja u boni për lodra ne dajre,
dojte muzik Eva, sumën për m’e lujt.

E shtoj zullumin shum’, s’ke çër me kallxu,
pri hallit durojshin, maj dorën o Zot!
kur të zen e keqja, duhet m’e duru.

Veç gjarpni zullumin s’p’e durojte dot,
vrau çik kaptinën, se qe menjehollë
ne e çoj për lesh me nji koqe mollë.

© shqipëroi Maksim Rakipaj

 

Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s