Poezi nga Përparim Hysi

Poezi nga Përparim Hysi

 

JAM “DEHUR” NGA DASHURIA!!!

Jam aq i “dehur” nga dashuria
Se kam pirë e jam bërë karroqe
Se aq e”fortë” qe “rakia”
Që më”fali” një bukuroshe.

Bukuroshe nga ato”jashtëserie”
Prodhuar, pak ashtu, si me porosi
Ta dini,ta dini se çfarë”rakie”
Më “dehu” tani, në pleqëri.

Çfarë? Si? Nuk më besoni?
(E shoh që tundni kokën me dyshim!!!)
JU vë re se, tek lexoni,
Thoni:- Paske lajthitur,Përparimi!!!

Nuk kam lajthitur hiç fare
Po jam transparent si xham
Më ishte si një xhindpërralle
Ajo që më fali të sajin-xhan!

E putha atë ngadalë- ngadal[ë
Se nuk ngutet një si unë,:gjysh!
Pastaj e “hëngra” të gjallë
E ç’paska, pastaj, për si a qysh?

Se, kur zbrita poshtë tek “çairi”
Gjeta atje goxha”kullotë”
Po dihet se çfarë bën ” i piri”
( të “dehurit” s’ i dënon kush në botë.

Florida, 8 korrik 2010

 

HAJRIE RONDO

Kjo Hajrie Rondo,nsusja nga Delvina
Në Teatër të Fierit seç e bëri prima
Seç ia bëri fora në aq e aq role
Na lë me gojëhapur(vallë,mos është “fallxhore?”)

Se mos është fallxhore dhe na zë “magjia”
Shpirtin vë në role ARTISTE HAJRIA!
Ju kujtohet TANA (TANA nga Sheperi?)
S’është më nga Sheperi,por është nga FIERI!

E mori HAJRIA, e solli në FIER;
Kot e pret, moj Kote, nuk bën dot”sherr”
E pret në Sheper,aty tek mulliri
Të filloni sherret: pesë para sehiri.

Po s’qe vetem Tana, plot role të tjerë
A ia gjeni shoqen, gjëkundi, në Fier.
Jo vetëm në Fier.E do gjithë Shqipëria.
Se në të gjithë rolet, shkëlqente HAJRIA!

Role… vetëm role; ka mbi tridhjetë vjet
Në të gjitha rolet: mbretëreshë e vërtetë.
Sa e mirë na doii, nusja nga Delvina
Ndaj dhe lëshohemi ne me brohorima.

Në skenë ka një jetë.Shpirtin vë në role
Është kthyer në legjendë. Të duam, moj “fallxhore!”
Nëse sot po ikën si dhimbje e madhe
Në zemra të kemi, moj ARTISTE e MADHE!

Tiranë, 9 shtator 2017

 

MOZAIKË ME MBRESA

1. Letër për një mike

Nga malli për ty, lebetitem
Çdo ditë që kalon,sfilitem
Dua që të kem,këtu: me vete!
Nuk të kam dhe jam me “ethe”.

Kam ethe të forta(ethe gushti)
Dhe nuk pyes fare nga turpi
Zë thërres me sa kam në kokë:
-Të dua si askënd në botë!

2.Të thashë…

Të thashë që hajde vetëm!
(Ti erdhe, por vet i dytë)
Tani që”ngatërrove” fletën
Nuk”lexoj” dot,se nuk shoh nga sytë.

3. U dogjëm mall

Mbi buzën tënde, vura buzën time
Dhe qëlloi që qe “goxha kapak”
U ndezëm si të qemë furrë kamine
U dogjëm maliit:zjarr e flakë.

4. Si…

Si dy brgije të një lumi
Që nuk takohen dot
Për ty kam një plagëplumbi
Që s’po e shëroj dot.

5.Pse nuk më shkruan?

Mund të ndodh që të vdes këtu
Dhe nuk është fare çudi
Por që nuk do më shkruanit ju
Nuk e besoja. Nuk ka se si?

Ç’është kjo heshtje kaq banale?
Të lutem a nuk më thuaj?
Dhe gjumin e fle me alarme
Sa vuaj, ta dish: sa vuaj!

Florida, 3 korrik 2010

 

C I G A N K A… *

Qe pasdite dhe vetëm isha në shtëpi
Pa erdhi ciganka me fokët korb të zi
E pashë, më pa dhe lojta nga burgjia
Qe aq e bukur sa rrotull më erdh shtëpia.

Cigankën e përfshiva se aq ma desh xhani
As pyeta nga turpi dhe në më dilte nami
Aq qe e ëmbël sa e kujtoj dhe tani
Po dihet që më i ëmbël është fiku i zi..

E mora prej dore se aq ma kish ënda
Bëmë me cigankën ca”punë të rënda”
Ia putha buzën mafishe të mbushur me lëng
Pa gjirin ia thitha sa koka ma bëri”tëng”

Shkurt, po ju them: më zuri “magjia”
Se nga Ciganak desh më ra “vilania”
Qe aq e nxehtë sikur qe llavë vullkani
Dhe ju them të vërtetën: desh më doli xhani.

* djalërisë

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s