Kalendari poetik : Endre Ady de Diósad (1877-1919) / Përgatiti materilain: Maksim Rakipaj

Endre Ady de Diósad

Kalendari poetik : Endre Ady de Diósad (1877-1919)

Poet i njohur hungarez, u lind në një familje aristokrate më 22 dhjetor 1877. Pasi mbaroi studimet universitare. Ishte ithtar i hapjes së kulturës hungareze ndaj asaj evropiane; por vetë, sipas kritikëve, sado qe nën ndikimin e poezisë së Bodlerit dhe Verlenit mbeti thellësisht hungarez. Dhe kjo frymë që futi ai në kulturën hungareze (ndërthurja e modernes me traditën e vendit) ruhet ende sot në Hungari. Kam këtë poezi prej tij:

THUAJ NJË FJALË…

Shtangur, në këmbë harruar,
jemi buzë një gremine,
pas njëri tjetrit shtërnguar;
as lot, fjalë, as ankime:
mund të biem për një qime.

Si lidhje mishi dhe gjaku
buzët tona na mbajnë,
të nxira, na mbajnë sëbashku.
Dhe puthmë, mos kemi fjalë,
se po fole, të dy ramë.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s