Kalendari poetik: Xhuzepe Ungareti (1888-1970) : Përgatiti materilin Maksim Rakipaj


Giuseppe UNGARETTI

 

Kalendari poetik: Xhuzepe Ungareti (1888-1970)

Më 8 shkurt 1888 është data e lindjes së Giuseppe Ungaretti-t. U lind në Aleksandri (Egjipt) në një familje italiane me prejardhje nga Luka (Lucca), i ati i tij punonte në hapjen e kanalit të Suezit. Ishte poet, shkrimtar, përkthyes e akademik italian. Në vitin 1954 qe fare pranë fitimit të çmimit Nobel. Kam shkruar edhe herë të tjera për Ungaretti-n, kam shqipëruar plot prej tij. Sot në 130 vjetorin e lindjes së poetit, përzgjodha këtë poezi që ai ia kushtoi nënës së tij pas vdekjes së saj. Unë ia kushtoj së paharruarës nënës sime.

NËNA

Kur zemra me të fundmen rrahje të saj
Murin e hijeve, më në fund ta hapë,
Për të më shpënë, o Nënë, te Zoti lart,
Si dikur, i vogël, dorën do t’më japësh.

E vendosur, më gjunjë,
Përballë të Përjetëshmit si statujë,
Ashtu si gjithmonë të ka parë
Qysh kur ishe mes nesh, e gjallë.

Lart krahët e plakur do të ngresh.
Ashtu si frymën e fundit dhe
Dhe the: O Zot, pritmë, erdha.

Vetëm kur të më ketë falur,
Dëshirë do të kesh të më shohësh.

Do të kujtosh sa shumë më prite
Dhe një si psherëtimë do të kesh ndër sytë.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s