Kalendari poetik: Edwin George Morgan (1920-2010) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Edwin Morgan

Kalendari poetik: Edwin George Morgan (1920-2010)

U lind më 27 prill 1920 Edwin G. Morgan, poet dhe përkthyes skocez, i njohur si poeti më i shquar skocez i shek. XX. Në vitin 1999 u bë i pari poet i lauruar i Glazgout dhe në vitin 2004 u cilësua si i pari poet kombtar i Skocisë. Përktheu një seri veprash nga rusishtja, hungarishtja, frëngjishtja, italishtja, latinishtja, spanjishtja, portugalishtja, gjermanishtja dhe anglishtja e vjetër (Beowulf). Sot, në 100 vjetorin e lindjes sjell për ju një shqipërim prej tij:

KUR TË SHKOSH

Kur të shkosh,
në shkofsh,
dhe vetë të dua të vdes,
të shpëtoj do të mbaj shpresë
vetëm në atë kujtim
kur dremitje në përqafimin tim
ëmbëlsisht gjithë besim
dhe lija dhomën e errët
mbrëmjen ta pinte deri në fund,
që të pushoje, a kur fillonte një shi
dhe ti, dalngadalë, zgjoheshe përsëri.

Kur të pyesja, nëse në ëndërr shiun pate dëgjuar,
ashtu përgjumësh, më thoje “të dua”.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s