AT GjERGJ FISHTA / Poezi nga Bajame Hoxha – Çeliku

AT GjERGJ FISHTA
 
At Gjergj Fishta të kjofshim falë
Deri atje ku zani yt asht ndi
Në jetë t’jetve për mos me u ndalë
Je kthye në këngë e në histori.
 
Ai za’ i yt porsi i bylbylit
Nisi me këndue qysh’ në rini.
Aty ku çilë i bukur agimit
Atje n’ shkrepa n’ atë Shqipni.
 
At Gjergj Fishta kjofsh’ bekue
Mbi kët’ tokë; përmbi njat’qiell.
Ku t’parën herë ti ke ligjërue
Ka shkrep n’ dritza bash njaj diell.
 
Atje ku s’parit t’agoi drita
T’agoi jeta mbi kodra e mal,
Atje ku i deshte lul’e driza
T’ka ngrit atdheu n’piedestal.
 
Sot e nesër përmbi kët’ dhe
Përmbi drit’ që s’ka me u shue.
Ti je kthy nji fanar ndër ne
N’at dritë t’anden jem bashkue.
 
S’ke me kenë ma kurr i shkret
Në ket vend ku je burrnue.
T’kanë madhështu male e det
Tuj t’prit ty, e tue t’ bekue.
At Gjergj Fishta shkamb mbi gur
Rrezja jote s‘ka me u shue.
Shkroj’ e zjarrta përkrah flamur
Portreti yt qëndis plot yje.
 
“Lamtumirë! Atdhe i bekue!”
S’ka dasht kurr për me thanë.
“Kah njai diell që asht flakue”
Ke me kthye e me thirr: Nanë!
 
Ke shtegtue nëpër dhe t’huej
Nga trysnia mbarë mizore.
S’t’kanë përbuzë o i nderuem
T’kanë nderu fjalën hyjnore!
 
Shpesh ndër sy t’ asht pa dhe loti
Tuj rrjedhë, mbi ftyrë tuj t’ra,
T’kem kërkue dhe mot mbas moti
Ka erdh nama ne me ty me na nda?
 
Kah rrin besa në bjeshkë e male
Nëpër troje t’nalta t’Shqiptarisë,
Atje ku ndihen kreshnik’e valle
Asht aty besa jote e burrnisë.
 
At Gjergj Fishta kudo në krye
Për t’madhin Zot ti ke rilindë,
Lahuta jote ngrit kala mbi yje
E ti parrizin je tash tuj ndritë.
 
Për atë hatër të këtij Atdheut
T’asht ngrit’ zani mos me tretë,
Ti ke qenë ajo drita’ e dheut
Për ty brezat s’kan me heshtë.
 
At Gjergj Fishtë t’këndoi ty fjala
Përmbi lis e n’ fusha t’gjana,
N’maje malesh e za’ mbi zana
Atje s’pari ku t’leu Ty Nana.
 
 
Bajame Hoxha-Çeliku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s