NJË LETËR SPITALI / Poezi nga Petrit Ruka

Poezi nga Petrit Rukaj

 

NJË LETËR SPITALI

Oiii, sa e trishtueshme, tani, puna ime,
Tek të shkruaj një letër të hidhur nga spitali,
ca vargje që zemra ia hedh mendjes së lodhur,
si tagjinë për mëshirë, para shembjes, një kali.

Tek shoh që gjakun me shiringa kauçuku
po ua fal ca qelqeve në laboratore kimike,
tek veten e tall, që për Atdheun, nuk derdha
të paktën një pikë…në vjersha patriotike!

Gjithë mjekët në kor: kujdes emocionet!
as gëzime të forta dhe as mallëngjim,
ta dinin qyqarët, që Ti do t’i mbysje,
tek kërkojnë që unë… të të vras me Harrim.

Për sëmundje të rëndë dyshojnë dhe recetat
m’i nxijnë llahtarshëm me një tmerr latinisht,
ç’më vjen që natën t’i mbush nga inati
me këngë të pashkruara, të ndrijnë foshnjërisht.

T’i kthej përmbys e t’i shkruaj mbi to,
së pari, një letër… qershisë plakë në Turan,*
t’i them që si ty jam vërtetë plot zgërbonja
Po një degëz me lule si ty ende e kam.

Ti shkruaj nënésë poshtë dheut të zi:
për porositë e tua jam plot me pendime,
“…më kot i lexon “tërë” librat e botës,
se zemrën, o bir, ta mbushin me rënkime.”

Mbi recetat ku shkruhet se gjaku po prishet,
rrjedh ngadalë dhe mundet…të bllokohet diku…
asnjë mjek se gjeti që gjaku po ndalet,
të mendoj; ç’qe kjo jetë, kështu,… “Kuturu?!”

Se gjaku mëdyshet, nuk di nga të shkojë,
si babai, në fund…me bastun, mes avllisë,
asnjë, mjek s’e kupton, që Ty, kur të shkruaj
një mijë e një dredha i bëj… ishemisë…

Sa e trishtueshme tani, jeta ime, moj grua,
Tek të shkruaj një letër të hidhur spitali…
Nga njëra anë sëmundjet me bisht latinisht
Në anën tjetër vetë unë,…hingëllima e një kali…

*Turan, -fshati im i lindjes në Tepelenë.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s