Kalendari poetik: Sergej Aleksandroviç Esenin (3.10. 1895 – 28.12.1925) / Përgatiti materialin: Maksim Rakipaj

Kalendari poetik: Sergej Aleksandroviç Esenin (3.10. 1895 – 28.12.1925)

…Policia sekrete, që atëhere quhej GPU, kishte kohë që gjurmonte Poetin. Për ta shpëtuar nga kthetrat e GPU-së (sepse Esenini i pat shtuar kritikat ndaj regjimit bolshevik), gruaja e tij e fundit (qe martuar 5 herë), njëherësh edhe mbesa e shkrimtarit Leon Tolstoj, Tolstaja, arriti edhe ta shtronte në një klinikë psikiatrike; por nuk mundi ta shpëtonte nga vdekja. Në mëngjezin e datës 28 dhjetor 1925 u gjend i varur në dhomën e tij në hotel Angleterre në Leningrad. Varianti zyrtar qe vetëvrasje, por pa përmendur dëmtimet në krahun e majtë, një prerje të thellë në të djathtin dhe mavijosjen e syrit të djathtë. Ata që e vranë, në bashkëpunim me poetët spiunë sajuan edhe një poezi “Lamtumirë, o mik lamtumirë…” poezi që na e shesin si krijimin e fundit të Poetit. Vetëm gjaku, me të cilin spiunët e GPU-së shkruan atë poezi, qe i Poetit.
Edhe sot nëpër tekste të ndryshëm, si dhe letrarë filokomunistë mbështesin dhe përhapin (si bashkëpuntorë në krim) variantin e vetëvrasjes së Poetit që aq shumë e deshi jetën. Por më mirë të shohim një poezi të Eseninit:

PANJË E NGRIRË
(Клен ты мой опавший, клен заледенелый)

Panja im’ e ngrirë, lakuriq moj e gjorë,
Qysh të rrëgjoi kështu stuhia e borës?

Thuamë ç’ke parë? Mos dëgjove gjë vallë?
A ndoshta shëtitje nga fshati pate dalë?

Mu si një rojtar tapë rrugës duke ecur
Që i merren këmbët në mes borës ke ngecur.

Dhe mua, ah! s’më mbajnë më këmbët tani,
Kur ndaj të gdhirë kthehem tapë në shtëpi.

Sa herë gjej një shelg, a takoj ndonjë pishë,
Këngë vere u këndoj në mes të stuhisë.

Sa për vete, me panjën përgjasoj, o miq,
Veçse krejt i bleruar dhe jo lakuriq.

Dhe i dehur xurxull, më ikën fare turpi,
Fort shtërngoj mështeknën, si një femër pas trupit.

 

© shqipëroi nga rusishtja Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s