Kalendari poetik: Roberto Juarroz (1925-1995) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Roberto JUARROZ

Kalendari poetik: Roberto Juarroz (1925-1995)

Poet argjentinas, u lind më 5 tetor 1925, studioi letërsi-filozofi dhe shkencat e komunikimit në Universitetin e Buenos Aires-it, ku qe edhe profesor po atje për 30 vite rresht. Kur erdhi në pushtet diktatori Peron, u detyrua të mërgonte. Poezitë e tij janë përkthyer në shumë gjuhë; në shqip kam përkthyer edhe unë nja dhjetë prej tij. I pashë, i ripashë disa herë dhe përzgjodha këtë shqipërim në gegnishte:

***

Dikur kam m’e gjetë nji fjalë
n’shtat me ta shti e me t’lan’ shtatzanë,
mbi gjijt’ e tu ka me pushue
si dorë e mbledhun dhe e shtrime njiherit.
Kam m’e hasë në nji fjalë
qi ka me t’kapë e me t’sjellë qark,
qi shtatin tand ka m’e mbajtë
dhe sytë ka me t’i çilë, si nji zot pa re e mjegull
pështymën tande ka m’e përdorë
dhe kambt ka m’e t’i përthye.
Ndoshta s’ke m’e ndie aspak
a ndoshta s’ke m’e kuptue.

Randsi nuk ka.
Mrena teje si rrotë ka m’u sjellë,
ka me t’përshkue cep e m’cep,
o femën jemja dhe jo; dhe m’u ndalë nuk ka,
as kur t’mos jesh mâ.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s