Qershor rishtaz – Poezi nga Jannis Ricos / Shqipëroi: Vasil Çuklla

Poezi nga Jannis Ricos

 

Qershor rishtaz

Zhegu kish nisur – Qershor rishtaz –
ndërroje kaq herë vend, në krevat
tek kërkon çarçafëve, vendin më të freskët
freski duke mosgjetur. Dhe ky i njëhershmi
ndëshkim dhe shfajësim. Grilat bërtisnin.

Rrojet u kotën, përmbi armë.
Hëna ndali, t’i vështroj.

U zgjua një zog.
Lumi rridhte.

Në atë çast, më i madhi bëri një lëvizje
si të ndente qiellin, përmbi gjunj

dhe yjet, në vendin e tyre, nisi të qepë…
siç qep i burgosuri
komçat, përmbi xhaketën e vet.

 

Ιούνιος μήνας

Είχαν αρχίσει οι ζέστες – Ιούνιος μήνας –
άλλαζες κάθε τόσο θέση στο κρεβάτι
ζητώντας το δροσερό μέρος στα σεντόνια,
μη βρίσκοντας δροσιά. Κι αυτή η ταυτόχρονη
καταδίκη και αθώωση. Φωνάζανε οι γρύλοι.

Οι φρουροί αποκοιμήθηκαν πάνου στα όπλα τους.
Το φεγγάρι στάθηκε να τους κοιτάζει.

Ένα πουλί ξύπνησε.
Το ποτάμι κυλούσε.

Τότε ακριβώς, ο πιο μεγάλος έκανε μια κίνηση
σα ν’ άπλωνε τον ουρανό πάνου στα γόνατά του

κι άρχισε να ράβει τ’ αστέρια στη θέση τους
όπως ράβει ο φυλακισμένος
τα κουμπιά στο σακάκι του.

Γιάννης Ρίτσος

 

Shqipëroi: Vasil Çuklla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s