Kalendari poetik: José Emilio Pacheco (1939-2014) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

José Emilio Pacheco

Kalendari poetik: José Emilio Pacheco (1939-2014)

Sot, më 30 qershor, do të mbushte 81 vjeç José Emilio Pacheco Berny, poet, shkrimtar dhe përkthyes meksikan. Në vitin 2003 pati fituar çmimin Octavio Paz dhe një vit më pas çmimin Pablo Neruda, kurse në vitin 2009 çmimin Cervantes. Një nga poetët më të dashur në Meksikë. Ja një poezi e tij:

MOSHA

Vjen një çast i trishtë në moshë
kur plakemi sa prindërit tanë.
Dhe papritur zbulojmë në një sirtar,
të harruar,
fotografinë e gjyshes kur qe katërmbëdhjetëvjeçe.

Ku gjëndet koha, ku ndodhemi?
Ajo vajzë e vogël
që e mbajmë mend vetëm si plakë,
vdekur pesëdhjetë vite më parë,
është në fotografi mbesë e mbesës tënde,
jetë ende e pa jetuar, e ardhmja,
rinia që jeton dhe rinohet
tek të tjerët.

Sikur historia të jetë ndalur për një çast.
Luftëra, kasaphana
dhe fjala vdekje as që mendohet.

Nuk jetohet as më parë as më pas.
Nuk ka përzgjedhje në jetë.
Ku unë jam plak
dhe gjyshja ime vajzë e vogël.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s